Tri nova kružna toka u Banjoj Luci: Jeftinija opcija za rješenje gužvi

S. H.
Tri nova kružna toka u Banjoj Luci: Jeftinija opcija za rješenje gužvi
Izgradnjom novih kružnih tokova Grad Banja Luka planira regulirati saobraćaj i smanjiti saobraćajne gužve.

Do sada je u Banjoj Luci izgrađeno pet kružnih tokova, a u planu je zamjena tri raskrsnice sa semaforima kružnim tokovima, potvrdio je za Radiosarajevo.ba Slaviša Sandić, načelnik Odjeljenja za saobraćaj Grada Banja Luka.

Novim kružnim tokovima, prema Sandićevim riječima, smanjit će se saobraćajne gužve i riješiti problemi čepova koji nastaju u ranim jutarnjim ili popodnevnim satima.

Izgradnja kružnih tokova je i jeftnija opcija, objasnio je Sandić, te je dodao da je urađena projektna dokumentacija, kao i da su riješeni imovinsko-pravni odnosi.

Već narednog mjeseca očekuje se početak radova na izgradnji kružnog toka kod Rebrovačkog mosta, gdje će se gradska saobraćajnica spojiti sa magistralnim putem. Rok za završetak radova nije postavljen, ali se iz gradske uprave nadaju da će vrijeme poslužiti izvođače radova, te da će radovi biti završeni do kraja godine ili do proljeća naredne godine.

Izgradnja kružnog toka kod Rebrovačkog mosta u nadležnosti je Puteva RS-a i koštat će oko 650.000 KM.

Budžetom za narednu godinu Grad Banja će predvidjeti izgradnju još dva kružna toka - jedan kružni tok na raskrsnici Aleje sv. Save i Gundulićeve prema banjalučkom naselju Borik, te drugi kružni tok na raskrsnici Isaije Mitrovića i Solunske, odnosno na raskršću kod SUP-a.

Kružni tokovi ubrzat će protok saobraćaja, povećati sigurnost u saobraćaju i smanjiti trošenje energenata, a samim tim i zagađenja.

Ranije je najavljeno kako će u centru Banje Luke biti izgrađena i podzemna garaža sa 700 parking mjesta, kao i poligon za obuku vozača.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije