Treba proći tri stepenice: Hoće li BiH ostati bez budžeta?

M. Rener Smajović
Treba proći tri stepenice: Hoće li BiH ostati bez budžeta?
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Parlament i institucije BiH

Ministarstvo finansija i trezora BiH prikupilo je sva potrebna mišljenja na budžet institucija BiH za ovu godinu i uputilo ga je u Vijeće ministara BiH.

No, još nije poznato kada će se budžet naći pred državnim ministrima, a vremena ima još desetak dana.

S druge strane poznata je odluka Narodne skupštine RS kojom su obavezali predstavnike ovog entiteta u institucijama Bosne i Hercegovine da obustave donošenje bilo kakvih odluka u organima BiH do usvajanja zakona o prestanku mandata stranih sudaca i izboru domaćih sudaca u Ustavnom sudu BiH.

Bosna i Hercegovina nema ni odluku o privremenom finansiranju za period od aprila do juna s obzirom da je Vijeće ministara BiH nije usvojilo jer su ministri iz SNSD-a bili protiv.

Ipak, Zoran Tegeltija (SNSD), predsjedavajući Vijeća ministara BiH, nakon toga je kazao da očekuje budžet.

Imajući u vidu neusvajanje odluke o privremenom finansiranju i raniju odluku NSRS, Lejla Čopelj, predsjednica Sindikata državnih službenika i uposlenika u institucijama BiH, za Radiosarajevo.ba je kazala da postoji opasnost da BiH ostane bez budžeta.

Tribina simboličnog naziva „Sindikalni skup u 5 do 12“ - undefined

Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba: Lejla Čopelj (lijevo)

“Ipak, predsjedavajući Vijeća ministara je rekao da će insistirati na usvajanju budžeta. Vjerujem da će to učiniti. Jer, ostaviti institucije bez budžeta bilo bi krajnje neozbiljno. Ne vjerujem da će se iko igrati sa egzistencijom 22.000 ljudi. Vremena ima, može biti i telefonska sjednica“, dodala je Čopelj.

Pitali smo kako će se ponašati parlamentarci iz RS, prije svega SNSD-a, s obzirom da je NSRS naložila da se odluke ne usvajaju.

„Kakva će sudbina budžeta biti u Parlamentu BiH zavisi od nekoliko stepenica. Prva je Savjet ministara, druga Predsjedništvo i tek onda dolazi pred oba doma Parlamentarne skupštine BiH. Brzo će se vidjeti šta će biti u Savjetu ministara i Predsjedništvu“, rekla je Dušanka Majkić, delegat iz SNSD-a u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Dodala je da imaju obavezu postupati u skladu s odlukama NSRS, ali da, po njenom ličnom mišljenju, postoje neke okolnosti vezane za aktuelna dešavanja koje treba uzeti u obzir.

Budžet institucija BiH se, proceduralno, može usvojiti do kraja marta, po hitnoj proceduri. Ako bude volje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije