Trbojević: Sutra platforma djelovanja Proeuropskog bloka u RS-u

Radiosarajevo.ba
Trbojević: Sutra platforma djelovanja Proeuropskog bloka u RS-u
Foto: Nezavisni blok / Branislav Trbojević
Branislav Trbojević koordinator Nezavisnog bloka iz Banja Luke izjavio je da su politike inata, konfrontacija, zloupotrebe, nacionalne netrpeljivosti, su dovele Republiku Srpsku u poziciju od koje teško da se može i zamisliti gora.

"Najveće žrtve i taoci takvog stanja su građani Republike Srpske, koji objektivno životare na egzistencijalnom minimumu ili odlaze u zemlje EU ili dalje u svijet da bi ostvarili život dostojan čovjeka", rekao je on.

Potcrtao je da Proevropski blok u RS-u ne okuplja SDP BiH, nego je samo jedna od članica.

"To okupljanje stranaka, za novu, drugačiju, politiku u RS je prvo pokrenuo Nezavisni blok i održali smo sastanak u NS RS u cilju ukrupnjavanja snaga koje žele promjene. I nismo to prisvajali sebi, kako je to poslije nas pokušavao uraditi SDP. Dakle, mogli smo i mi ''predvoditi'' Proevropski blok. Naš cilj jeste zajednički nastup sa proevropskim partnerima i zbog toga smo insistirali da niko ne prisvaja ovu ideju, niti da nameće sam igru", rekao je on.

U izjavi za medije istaknuo je da će se sutra u Doboju formalizirati ta koordinacija i utvrditi platforma budućeg djelovanja.

"Jedan od naših početnih slogana je Pokret za Evropu i to su temelji naše politike, ali se nismo sebično ponašali, jer nam je cilj da uspijemo napraviti promjene koje želimo za građane Republike Srpske. Takav naš stav smo jasno poslali svim strankama koje čine taj Blok u RS i svi su to prihvatili, jer su svjesni da takvu priču ne smije svojatati niko", kazao je Trbojević.

Dodao je i da je nevjerovatno koliko ljudi u Republici Srpskoj želi drugačiju politiku, politiku bez tenzija i inata, bez straha.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije