Traži li Vučić novog Dodika?

0
Radio Slobodna Evropa
Traži li Vučić novog Dodika?
Foto: Arhiv / Stanivuković, Vučić i Dodik

U Mostu Radija Slobodna Evropa (RSE) razgovaralo se o tome da li je Milorad Dodik pao u nemilost zvaničnog Beograda. Sagovornici su bili predstavnici dva građanska pokreta iz Srbije i bosanskohercegovačkog entiteta RS-a, Pavle Grbović, predsjednik Pokreta slobodnih građana iz Srbije, i Ozren Perduv, predsjednik Pokreta pravde iz RS-a.

Bilo je reči o tome zašto se predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nije oglasio povodom afere "Ikona" i uzeo o zaštitu Dodika kao toliko puta do sada, kako su beogradski tabloidi, koji su do skora o Dodiku pisali samo u superlativima, krenuli da ga napadaju optužujući ga da želi da ruši Vučića, da li je Dodik u nedavnom intervjuu Radio Televiziji RS-a priznao da su njegovi odnosi sa Vučićem narušeni.

Razgovaralo se i o tome da li se opozicioni lideri u RS-u nadaju da će uz pomoć Vučića oboriti Dodika, zašto su Drašku Stanovikoviću, novom gradonačelniku Banje Luke, u posljednje vrijeme otvorena sva vrata u Beogradu, da li su napadi beogradskih tabloida na Dodika samo opomena ili Vučić misli da je Dodik zbog mnogobrojnih afera politički potrošen, vidi li Vučić u Drašku Stanivukoviću mogućeg Dodikovog nasljednika, kao i o tome da li bi Rusija mogla pomoći Dodiku da preživi.

Omer Karabeg: Ima mnogo indicija koje ukazuju na to da je Milorad Dodik pao u nemilost zvaničnog Beograda. Čini mi se da je prvi takav znak bio kada se predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nije oglasio povodom afere "Ikona" i uzeo u zaštitu Dodika, kao što je ranije često činio kada je Dodik bio u neprilici.

Samo da podsjetim, afera "Ikona" je međunarodni politički skandal koji je proizveo Dodik kada je ruskom ministru inostranih poslova Sergeju Lavrovu, prilikom njegove posjete RS-u, poklonio ikonu iz ukrajinskog grada Luganjska staru 300 godina, kako su pisali mediji iz RS-a. Lavrov je ikonu vratio nakon što su se oglasili predstavnici Ukrajine tvrdeći da je ikona ukrajinsko kulturno blago. Oni su zahtijevali da se utvrdi kako je ikona dospjela u ruke Milorada Dodika. Mislite li da je Vučićevo ćutanje o toj aferi bilo indikativno?

Ozren Perduv: Nije to prvi put da gospodin Vučić ćuti na neke poteze gospodina Dodika. Dodik je ranije nekoliko puta prijetio da će raspisati referendum o nezavisnosti RS-a. Na to su burno reagovali evropski zvaničnici u Bosni i Hercegovini, ali i šira međunarodna zajednica. Vučić nije tada stao u odbranu Dodika što je svakako pozitivno. Mislim da se slično dešava i u aferi "Ikona".

Inače, koliko znam, u toj aferi apsolutno niko nije stao u zaštitu Dodika. A i kako da stane? To je skandal koji je potresao ne samo Bosnu i Hercegovinu već je odjeknuo i mnogo šire. Tada smo imali još jedan skandal - da članovi Predsjedništva BiH iz bošnjačkog i hrvatskog naroda nisu htjeli da se sastanu sa gospodinom Lavrovom.

Mislim da je bilo i pristojno i kulturno od strane Vučića, šta god ja mislio o njemu, što se nije uključio da brani Dodika jer bi tom odbranom dovoljno rekao o sebi. Dodik treba da pokuša da se sam iščupa iz te situacije, ali on se iz toga ne može iščupati. Mi sumnjamo da korona, od koje je gospodin Dodik navodno bolovao, nije pravo stanje stvari. Po mišljenju mnogih on je iskoristio koronu da se skloni i pokuša osmisliti strategiju odbrane vezano za ikonu, ali mu to nije pošlo za rukom.

Više o ovoj temi možete čitati OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije