Formiranje Vijeća ministara: Iz DNS-a stigla dva imena za jednu ministarsku poziciju

Radiosarajevo.ba
Formiranje Vijeća ministara: Iz DNS-a stigla dva imena za jednu ministarsku poziciju
Foto: Fena / Zoran Tegeltija

Politička križaljka oko državne vlasti polako se popunjava, a mandatara Vijeća ministara Zoran Tegeltija uputio je sva imena novih državnih ministara na provjeru.

Kao što je od ranije poznato, SNSD-u će pripasti ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, koje će voditi Staša Košarac, dok će Vojin Mitrović voditi ministarstvo komunikacija i transporta. Iz manjeg bh. entiteta će doći i tri zamjenika. Za zamjenika ministra civilnih poslova predložen je Siniša Ilić iz Ujedinjene Srpske, za zamjenika ministra odbrane Mirko Okolić iz SNSD-a i za zamjenika ministra sigurnosti Vladimir Mijatović iz SP-a.

Poznat sastav Vijeća ministara: Ko će činiti sastav Tegeltijine vlade

SDA će imenovati ministra vanjskih poslova, a to će biti Bisera Turković. Prema koalicionom dogovoru, Fahrudin Radončić bit će novi ministar sigurnosti, dok će Ministarstvo odbrane preuzeti Sifet Podžić. SDA će imenovati četiri zamjenika ministara. Novi zamjenik ministra komunikacija i prometa BiH bit će Nedžad Branković, zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Dževad Mahmutović, zamjenik ministra pravde BiH Nezir Pivić, a zamjenik ministra finansija i trezora BiH Hazim Rančić.

HDZ BiH i stranke okupljene oko HNS-a imenovat će ministre finansija, pravde i civilnih poslova. Od ranije je pozato da će mandat obnoviti dva HDZ-ova ministra u aktuelnom sazivu, Vjekoslav Bevanda (Ministarstvo finansija) te Josip Grubeša (Ministarstvo pravde)
Ankica Gudeljević će preuzeti Ministarstvo civilnih poslova BiH. Ona je ranije bila ambasadorica BiH u Njemačkoj. HDZ-u će pripasti i tri pozicije zamjenika ministara. Aktuelni zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić ostati će na istoj poziciji, dok će dosadašnji zamjenik ministra sigurnosti BiH Mijo Krešić biti imenovan za zamjenika ministra odbrane BiH. Za zamjenicu ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH bit će imenovana članica Predsjedništva HNS-a BiH i počasna predsjednica HSS-a BiH Ljiljana Lovrić.

Jedino neriješeno pitanje je ostalo je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice. A kako je najavljeno Tegeltija bi konačnu odluku trebao donijeti danas.

Tegeltija: Nešić neće glasati za Vijeće ministara ako DNS predloži Aćimovića

Tegeltija je rekao da je jučer dobio dva pisma iz DNS-a u vezi sa njihovim kandidatom za ovu poziciju.

„Moja lična očekivanja su bila da ću u toku dana doći do jednog imena, međutim već u jutarnjm satima stiglo je pismo od gospodina Pavića da DNS ostaje pri kandidatu Drašku Aćimoviću i da ne treba da se obazirem na priču nekoliko članova DNS-a“, naveo je Tegeltija za ATV.

On je dodao da je nekoliko sati poslije toga stiglo i pismo poslanika DNS-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Nenada Nešića u kojem on konstatuje da i dalje ostaje pri svom prijedlogu za imenovanje Mlađena Božovića, što je njegovo pravo i mogućnost.

„Međutim, ono što mene zabrinjava jeste drugi dio tog pisma koje je uputio gospodin Nešić, a u kojem je eksplicitno naveo da, u slučaju da kandidat za ministra bude gospodin Aćimović, da on neće glasati za izbor novog Vijeća ministara“, istakao je Tegeltija.

Tegeltija je istakao da odluka DNS-a neće utjecati na termin održavanja sjednice Parlamenta BiH na kojoj bi trebalo da bude izabran novi saziv Vijeća ministara, dodavši da bi, ukoliko se završe sve provjere, trebala biti održana 23. decembra ili do kraja godine.

„Termin će više zavisiti od toga koliko će biti mogućnosti da svi, pa i Centralna izborna komisija izvrše provjere za ostale kandidate“, rekao je Tegeltija.

S obzirom da je Zoran Tegeltija u petak kazao da SNSD želi "jedinstvenu srpsku reprezentaciju" u Predstavničkom domu BiH, a gdje u parlamentarnim klupama sjedi i Nenad Nešić, za pretpostaviti je da će izbor pasti na Mlađena Božovića.

Tegeltija je ranije istakao i da se nalazi u nezgodnoj situaciji.

Da li će SNSD donijeti konačnu odluku i tako neispoštovati Predsjedništvo DNS-a uz imenovanje Mlađena Božovića ili će ipak poslušati glas Marka Pavića da je Draško Aćimović konačno rješenja znat će se sutra.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije