Tradicija se nastavlja: Šef Delegacije EU Johann Sattler zasadilo lipu u Aleji ambasadora u Sarajevu

1
Radiosarajevo.ba
Tradicija se nastavlja: Šef Delegacije EU Johann Sattler zasadilo lipu u Aleji ambasadora u Sarajevu
Foto: Općina Stari Grad / Irfan Čengić i Johann Sattler

Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini ambasador Johann Sattler i načelnik Općine Stari Grad Irfan Čengić danas su simbolično zasadili drvo lipe u "Aleji ambasadora" u Općini Stari Grad. 

Od davne 2002. godine, pa sve do danas, 238 ambasadora akreditiranih u BiH, kao i visokih zvaničnika međunarodnih organizacija, posadilo je stabla lipe duž ove aleje.

Drvo lipe ambasadora Sattlera se nalazi upravo na trasi buduće biciklističke staze Sarajevo-Pale čije radove sa 2,3 miliona eura finansira Evropska unija, a projekat se provodi u saradnji s gradovima Sarajevo, Istočno Sarajevo i općinama Stari Grad, Pale i Istočni Stari Grad.

Aldin Huskić za Radiosarajevo.ba: Zahvaljujemo se Vladi KS, ali tražimo trajno rješenje problema

Aldin Huskić za Radiosarajevo.ba: Zahvaljujemo se Vladi KS, ali tražimo trajno rješenje problema

Ovaj projekat je dio podrške EU razvoju održivog turizma u BiH. Sam projekat uključuje izgradnju staze u dužini od 13 kilometara, a koja uključuje izgradnju mostova i tunela.

"Upravo ovaj projekat je u skladu sa Strategijom razvoja Općine Stari Grad, a uskoro ćemo predstaviti nove projekte za koje ćemo tražiti dozvole nadležnih institucija. U narednom periodu ću se lično angažovati kako bi ovaj projekat zaživio uz sva ograničenja koja su nametnuta u zaštićenim područjima kao što je Dariva", naglasio je načelnik Čengić.

Irfan Čengić i Johann Sattler
Foto: Općina Stari Grad: Irfan Čengić i Johann Sattler

"Ovo je poseban trenutak za mene, jer sam imao čast da učestvujem u dugogodišnjoj tradiciji sadnje drveća od strane ambasadora koji su službovali u ovoj zemlji. Sadnja drveća je prekrasan način da se proslavi život i drago mi je što sam doprinio ovoj tradiciji. Današnji događaj mi je posebno značajan i zbog projekta biciklističke staze duž uskotračne pruge, koja mi je jako prirasla srcu a koju smo predstavili prošle sedmice. Također, ovaj događaj se poklapa sa mojom posljednjom sedmicom kao ambasadora u Bosni i Hercegovini, te bih iskoristio ovu priliku da se iskreno zahvalim svim vlastima sa kojima smo neumorno radili u proteklih pet godina kako bismo postigli napredak. Zaista mogu reći da je ova zemlja postala moj drugi dom", rekao je ambasador Sattler.

Također, u ovih deset mjeseci Općina je zahvaljujući EU podršci implementirala projekat pomoći socijalno ugroženim porodicama u Starom Gradu sa milionskim iznosom, a koje dolazi u vremenu energetske krize.

Nakon završetka sadnje, kao vid zahvale i za uspomenu na današnji dan, načelnik Čengić je uručio ambasadoru certifikat o sadnji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije