Sattler u oproštajnoj posjeti Banjoj Luci: Otvorio obnovljeni teren za košarku i fudbal

2
Radiosarajevo.ba
Sattler u oproštajnoj posjeti Banjoj Luci: Otvorio obnovljeni teren za košarku i fudbal
Foto: Delegacija EU u BiH / Otvaranje terena u Banjoj Luci

Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik Evropske unije u BiH, ambasador Johann Sattler danas je boravio u oproštajnoj posjeti Banjoj Luci gdje je otvorio obnovljeni teren za košarku i fudbal naglasio stalni angažman EU na unapređenju kvalitete života građana širom Bosne i Hercegovine, uključujući kroz tekući projekat vodosnabdijevanja u Banjoj Luci.

Ambasador Sattler je posjetio vanjsko sportsko igralište na Starčevici sa gradonačelnikom Banje Luke Draškom Stanivukovićem. Starčevica je jedno od tri terena za sport i rekreaciju djece u gradu koja su u proteklom periodu obnovljena ili izgrađena uz pomoć EU. Druga dva terena su u Obilićevu i Delibašinom Selu. Evropska unija je u navedene objekte investirala 107.000 eura.

"Sigurnost i dobrobit mladih su od suštinskog značaja za svaku zajednicu. Sretan sam što je EU mogla podržati rekonstrukciju tri igrališta u Banjoj Luci. Za samo nekoliko mjeseci, ove lokacije su pretvorene u vesela i prilagođena mjesta za dječju igru, učenje i rast. Ovaj projekat igrališta samo je jedna od brojnih inicijativa koje pokazuju opredijeljenost Evropske Unije da podrži unapređenja za obične ljude širom Bosne i Hercegovine. Jedan od najvažnijih projekata za Banju Luku je Projekat vodosnadbijevanja Banje Luke koji finansira EU. Kada bude završen, osigurat će sigurnu, pitku vodu za još 17.000 ljudi, poboljšati sanitarne uslove u urbanim i ruralnim područjima grada i smanjiti bolesti koje se prenose vodom," rekao je ambasador Sattler.

Influenserica pokazala koliko košta pita u Dubrovniku: Cijena će vas iznenaditi

Influenserica pokazala koliko košta pita u Dubrovniku: Cijena će vas iznenaditi

"Najznačajniji projekat koji trenutno radimo u Banjoj Luci jeste projekat vodosnabdijevanja, za šta je Evropska unija Banjoj Luci dala bespovratni grant od 8 miliona KM. Uključuje projekte vodosnabdijevanja za Donja Kola, Grab i Slavićka, čime će voda biti obezbijeđena za više od 500 domaćinstava. S druge strane, više hiljada ljudi koji su imali vodu, ali uz prekid u vodosnabdijevanju, dobiće redovno i nesmetano vodosnabdijevanje. Dodatno, Evropska unija nam je odobrila oko 200 hiljada KM da uradimo ono što je za nas također značajno, a to su dječija igrališta, sportski tereni i parkovi", rekao je gradonačelnik Stanivuković.

S obzirom na uticaj klimatskih promjena i visokih temperatura, kao i zastarjelu vodovodnu infrastrukturu u Bosni i Hercegovini, ulaganja u vodosnabdijevanje i kvalitet vode su od ključnog značaja. Do danas je EU obezbijedila oko 83 miliona eura u vidu bespovratnih sredstava kako bi pomogla Bosni i Hercegovini u usklađivanju sa evropskim standardima u oblasti upravljanja vodama, tretmana gradskih otpadnih voda i vode za piće.

EU trenutno finansira više projekata za proširenje i obnovu vodovodnih mreža u Visokom i Sarajevu, a nedavno je završen projekat unapređenja sistema za vodosnabdijevanje u Gradačcu. Pored toga, nedavno su odobrena nova bespovratna sredstva u iznosu od 16,7 miliona eura, u okviru Investicionog okvira za Zapadni Balkan, za Program za vodu i kanalizaciju, kroz koji će se osigurati pomoć za više opština u Republici Srpskoj.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije