Sattler u Potočarima: Ovo je jedno od najmračnijih poglavlja u historiji

AA
Sattler u Potočarima: Ovo je jedno od najmračnijih poglavlja u historiji
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Johann Sattler

Ovo je jedno od najmračnijih poglavlja u našoj historiji nakon Drugog svjetskog rata, poručio je danas, 11. jula šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik Evropske unije u Bosni i Hercegovini Johann Sattler.

Stigao je među brojnim delegacijama na komemoraciju povodom obilježavanja 29. godišnjice genocida u Srebrenici.

"Danas je 29. godišnjica obilježavanja genocida u Srebrenici. Mi, naravno, stojimo uz porodice svih onih 8.732 žrtve, preživjele i one koji su ostali iza njih. Naravno, ovo je izuzetno značajan dan i za 14 žrtava koje će danas naći svoj smiraj. Također, važan je ovo podsjetnik i za Evropsku uniju. Naime, ovo je jedno od najmračnijih poglavlja u našoj historiji nakon Drugog svjetskog rata", istakao je Sattler.

Dan koji se godinama čekao: Real Madrid predstavio Kyliana Mbappea

Dan koji se godinama čekao: Real Madrid predstavio Kyliana Mbappea

Naglasio je da je i "snažan podsjetnik na naš neuspjeh da ovo spriječimo. Sattler je peti put na komemoraciji u Srebrenici i svaki put je drugačije i svaki put je poseban na svoj način.

"Međutim, ove godine je to bilo posebno izraženo. Stigao sam još jučer sa biciklistima", pojasnio je.

Palestinski fotograf i aktivist Motaz Azaiza stigao u Potočare

Palestinski fotograf i aktivist Motaz Azaiza stigao u Potočare

Dotakao se i trenutnih sukoba u svijetu, podsjećajući na Gazu i Ukrajinu.

"Gledajući neku širu sliku, nameće se jedan zaključak, a to je da je mir itekako krhak i oslabljen. Doslovno imamo dva rata koji su na našem samom pragu, rat u Ukrajini i Gazi. Pored toga, brojni zaboravljeni ratovi i sukobi širom svijeta. Imate situacije gdje se bombarduju dječije bolnice u Ukrajini, masovno kršenje ljudskih prava i Gazi, djecu koja tamo stradaju. Sve je to podsjetnik na nas da moramo raditi mnogo više i intenzivnije na izgradnji mira", dodao je Sattler.

Na portalu Radiosarajevo.ba iz minute u minutu pratite dešavanja iz Bosne i Hercegovine, ali i reakcije iz cijelog svijeta na linku OVDJE.

Imena žrtava koje će biti ukopane 11. jula u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari:

Hasib (Uzejir) Efendić, rođen 1931. godine, Ćamil (Uzejir) Efendić, rođen 1928. godine, Mehmed (Daut) Krdžić, rođen 1961. godine, Sabrija (Asim) Omić, rođen 1966. godine, Mušan (Ramo) Šiljković, rođen 1956. godine, Sakib (Ragib) Harbaš, rođen 1975. godine, Beriz (Omer) Mujić, rođen 1978. godine, Ahmet (Ismet) Jašarević, rođen 1971. godine, Nevres (Mehmed) Salihović, rođen 1970. godine, Ibrahim (Muharem) Salkić, 1935. godine, Midhat (Adem) Bašić, rođen 1973. godine, Hajdin (Kadrija) Mustafić, rođen 1959. godine, Latif (Arif) Mandžić, rođen 1964. godine i Hamed (Ibrahim) Salić, rođen 1927. godine.

Haški tribunal, Sud BiH te pravosuđa u Srbiji i Hrvatskoj do sada su osudili ukupno 54 osobe na 781 godinu i pet doživotnih kazni zatvora – za genocid, zločine protiv čovječnosti i druge zločine počinjene u Srebrenici u julu 1995. godine.

Navedena sudska vijeća su prihvatila da je u julu 1995. godine ubijeno između 7.000 i 8.000 Bošnjaka iz Srebrenice i njene okoline, kao i da je veliki broj žena, djece i starijih osoba prisilno preseljen. Žrtve su nakon egzekucija bile pokopane u primarnim grobnicama, a kasnije su iskopane i ponovo pokopane u sekundarnim grobnicama tokom septembra i oktobra 1995. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije