Miomirka Melank predložila rješenje za finansiranje institucija kulture

5
Radiosarajevo.ba
Miomirka Melank predložila rješenje za finansiranje institucija kulture
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Miomirka Melank

Miomirka Melank, delegatkinja Naše stranke u Domu naroda Parlamenta FBiH, uputila je u parlamentarnu proceduru Nacrt Zakona o privremenom preuzimanju upravljanja i finansiranja institucija kulture i obrazovanja čiji je osnivač Bosna i Hercegovina.

Cilj ovog nacrta je da Federacija BiH privremeno preuzme upravljanje i finansiranje sedam institucija kulture i obrazovanja od državnog značaja.

"Sve ove institucije, njih sedam, jesu smještene u Kantonu Sarajevo, ali teritorija na kojoj se nalaze ni blizu ne obuhvata njihov značaj za sve naše građanke i građane. Nema sumnje da niko iz Kantona Sarajevo ne žali niti za jednim feningom uloženim u institucije kulture, ali je više nego jasno, a vidimo to na primjeru Nacionalne i univerzitetske biblioteke, da taj novac koji Kanton ulaže nije dovoljan za neometano funkcionisanje.

Aldin Huskić za Radiosarajevo.ba: Zahvaljujemo se Vladi KS, ali tražimo trajno rješenje problema

Aldin Huskić za Radiosarajevo.ba: Zahvaljujemo se Vladi KS, ali tražimo trajno rješenje problema

Krajnje je vrijeme da podijelimo odgovornost za naše institucije ondje gdje možemo i vjerujem da to na nivou Federacije ne bi bio problem. Zato sam podnijela pomenuti Nacrt. Naravno, to je privremena mjera, to ostaju državne institucije, ne mijenja se ni osnivač ni vlasnička struktura.

Uzrok lošeg stanja u institucijama kulture od državnog značaja leži u činjenici da na državnom nivou izborni legitimitet imaju i stranke koje su protiv svega što može osnažiti bilo koju vrstu bosanskohercegovačkog identiteta, a pogotovo kulturnog. Dok se to ne promijeni, mi se moramo snalaziti tako što ćemo nalaziti alternativne izvore finansiranja", kaže Melank.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije