Toplije učionice za više od 10.000 djece u FBiH

Fena
Toplije učionice za više od 10.000 djece u FBiH
Zahvaljujući mjerama energetske efikasnosti više od 10.000 djece iz Federacije BiH će dočekati drugo polugodište u toplijim učionicama.

Ugodnije i kvalitetnije uslove rada omogućio im je projekt Svjetske banke "Energetska efikasnost u BiH“ (BEEP) koji se implementira u okviru Federalnog ministarstva prostornog uređenja.

Mjere energetske efikasnosti, u okviru projekta BEEP, osigurale su da se nastava i usvajanje novog znanja u budućnosti odvijaju u uvjetima povećanog komfora.

Projektom je realizirana ugradnja termoizolacije na fasadama, rekonstrukcija krovova, instalacija novih grijnih tijela, zamjena otvora, kotlova i drugih mjera, i to u osnovnim školama Srednje i Hašim Spahić u Ilijašu, IV osnovnoj školi u Mostaru, Hamdija Kreševljaković u Kaknju, Zahid Baručija u Vogošći, Musa Ćazim Ćatić  u Zenici, Prvoj osnovnoj školi u Zavidovićima, fra Didaka Bundića u Čitluku, te Crnići u Stocu.

Osim osnovnih škola, provedeni su radovi i u srednjim školama Srednja škola Čapljina, Srednja škola Konjic, Srednja građevinska škola Juraja Dalmatinca, Srednja mješovita škola Žepče.

Ukupna vrijednost investicija u implementaciju mjera energetske efikasnosti u ovim obrazovnim ustanovama iznosi 6,42 miliona KM.

"Ovo je jedan veliki korak prema ostvarenju ciljeva održivih energetski efikasnih javnih objekata. Rezultati koje postižemo u okviru projekta zapravo predstavljaju odgovore na koji način riješiti izazov velikog energetskog intenziteta i prekomjerne potrošnje energije u BiH na održiv način ", istakao je Mustafa Čopelj, voditelj projekta BEEP-a za FBiH, povodom početka novog polugodišta u renoviranim objektima.   

Boravkom u obnovljenim školama najmlađi također stiču znanje o pametnom korištenju energije, a što je najvažnije roditelji više ne moraju brinuti da će im djeca sjediti u hladnim učionicama tokom dugotrajnih niskih temperatura u narednom zimskom periodu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije