Tomo Kovač: Dragan Mektić i Obren Petrović služe Izetbegovića

Radiosarajevo.ba
Tomo Kovač: Dragan Mektić i Obren Petrović služe Izetbegovića
Nakon što je Tužilaštvo BiH podnijelo optužnicu protiv Tome Kovača za genocid u Srebrenici, ratni komandant policije na Ilidži i bivši ministar MUP-a RS-a obrušio se na svoju bivšu stranku – SDS.

Kovač je pisao Glavnom odboru SDS-a i prozvao stranku i njene čelnike da se izjasne o njegovim navodnim kriminalnim radnjama i progovore o pojedinim aferama.

Tako, Tomo Kovač poziva Dragana Mektića, aktuelnog ministra sigurnosti BiH i Obrena Petrovića, načelnika Doboja, da se podvrgnu poligrafu i "objasne odnos s bivšim direktorom OSA-e Almirom Džuvom i jednom ozbiljnom stranom službom".

"Za razliku od onih koji danas služe Bakira Izetbegovića, nisam želio da u maju 1992. godine popustim pred ultimatumom Alije Izetbegovića koji je tražio da predam Ilidžu. Prvi sam otkrio 1992. izdajničko djelovanje Momčila Perišića što, nažalost, general Mladić nije mogao da povjeruje sve dok se nije našao u Haagu. Mnogo je bilo izdaja i podvala srpskom narodu u ratu ali tada smo imali naše službe i Radovana Karadžića, što danas nemamo", rekao je Kovač za RTRS.

Govoreći o pojedinim aferama, Kovač poziva Milovana Bjelicu da se izjasni o tome da li je Sprind - pekara iz Rajlovca poslije Daytona premještena u Sokolac, a članove SDS, Ostojića i Šehovca, da se izjasne da li su u njegovoj pekari u Crnoj Gori ikada vidjeli opremu iz Rajlovca.

"Kada je riječ o aferi 'Golf', pozivam Simu Tuševljaka i Gorana Madžara da kažu šta su otkrili tokom istrage krim - policije koja je vođena 1992. Pozivam i Mladena Bosića da kaže ko mu plaća karte iz Dubrovnika i da razjasni karakter svog odnosa sa Nikom Lozančićem. Posjedujem podatke o Bosiću koje sam dobio u stranim službama", poručio je Kovač.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije