Tomislav Ljubić novi/stari glavni tužilac Tužilaštva TK

E. H.
Tomislav Ljubić novi/stari glavni tužilac Tužilaštva TK
Foto: Dženan Kriještorac / Sjednica VSTV-a

Na današnjoj sjednici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH nakon višesatne rasprave članova VSTV-a na poziciju glavnog tužioca Tužilaštva Tuzlanskog kantona imenovan je Tomislav Ljubić.

Kako je rečeno na sjednici, Ljubić je dobio sedam glasova za dok je pet članova Vijeća bilo protiv ovog imenovanja, a dva suzdržana.

Ljubić tokom današnjeg predstavljanja svog programam rada istakao da Tužilaštvo TK ima zadovoljavajuće ljudske i sve ostale potrebne resurse kako bi se mogli izvršiti institucionalni zadaci.

"Nas 38 tužitelja postigli smo rezultate da su paradigma za većinu tužiteljstava u BiH", istakao je Ljubić.

Pojasnio je da su organizacijski okvir rada tužitelja posložili na način da se šefovi odsjeka, te zamjenici tužitelja i glavni tužitelj uključuju u složenije slučajeve, kojima daju prioritete.

"Ti predmeti imaju prioritet u našem djelovanju, a što treba nastaviti i u narednom periodu. Nema šanse da bi glavni tužitelj mogao biti na čelu ovog Tužilaštva da nije imao pomoć svojih zamjenika. Za pet godina koliko sam ja tamo nijednom nismo došli u probleme", pojasnio je Ljubić.

Dalje kaže da jednim dijelom imaju problem sa starim predmetima i određenim brojem aktivnih predmeta, a to je stvar kapaciteta, dodao je.

"Što se tiče korupcije naši izvještaji dovoljno govore. Prošle godine imali ishodovane sudske odluke što na osiguranju, što na oduzimanju", kaže Ljubić.

Pored Ljubića, na današnjoj sjednici na poziciju glavne tužiteljice Tužilaštva USK imenovana je Fadila Amidžić. Također, VSTV je imenovao Igora Dubaka, Senada Osmića, Mladena Furtulu i Ahmed Mešić za državne tužioce.

Dubak, Osmić i Furtula su aktuelni tužioci Tužilaštva Kantona Sarajevo, dok je Mešić je aktuelni tužilac Tužilaštva SBK.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije