Tineke Strik: "Krajnje je vrijeme i OHR više ne treba čekati da nametne Zakon o državnoj imovini"

4
Anadolija
Tineke Strik: "Krajnje je vrijeme i OHR više ne treba čekati da nametne Zakon o državnoj imovini"
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Tineke Strik

Članica Evropskog parlamenta Tineke Strik izjavila je kako se hitno mora stati u kraj nasrtajima Milorada Dodika na suverenitet i cjelovitost Bosne i Hercegovine i da Visoki predstavnik bez oklijevanja treba nametnuti Zakon o državnoj imovini.

U okviru svoje četvrte radne posjete Bosni i Hercegovini, Strik je razgovarala s najvišim bh. političkim zvaničnicima i predstavnicima nevladinog sektora i privrede, a u obraćanju novinarima u Sarajevu najavila da nastavlja podršku daljem napretku Bosne i Hercegovine i njenoj integraciji u Evropsku uniju (EU).

"EU je donijela odluku o počinjanju pristupnih pregovora sa Bosnom i Hercegovinom i ja podržavam tu odluku, ali sada je vrijeme da počnemo da koristimo pristup koji je zasnovan na zaslugama. Nakon što se Bosna i Hercegovina obavezala na ispunjenje 14 ključnih prioriteta, svima nam je jasno da još uvijek nismo tu i da je ova odluka bila više rezultata nekih geopolitičkih događanja u Evropi. Sada je vrijeme za pristup koji je zasnovan na rezultatima i zaslugama. Zato i jesam tu da napravimo presjek stanja i u kom pravcu ići", kazala je Strik.

Brza reakcija službi aerodroma u Mostaru: Uspješno obavljeno prisilno slijetanje aviona

Brza reakcija službi aerodroma u Mostaru: Uspješno obavljeno prisilno slijetanje aviona

Ističući da aktuelne bh. jesu učinile određene iskorake, nizozemska europarlamentarka je kazala da pravi posao tek počinje i da je vrijeme za ozbiljne korake i odluke.

"Evropsko vijeće i Evropska komisija smatraju da se urgentno moraju rješavati brojni problemi u Bosni i Hercegovini, posebno ako znamo da je agresija na Ukrajinu na sceni i da nam treba više novca za Ukrajinu i sankcija protiv Rusije. Zato nam trebaju pouzdani partneri u članstvu. Vidite tu situaciju sa Mađarskom, nama više ne trebaju trojanski konji i ratovi"., kazala je Strik.

Ističući da su duboko ukorijenjena korupcija, klijentelizam i neefikasna demokratizacija problemi kojim sa mora hitno suočiti u BiH, Strik je poručila da je vrijeme da se ere Dejtonskog mirovnog sporazuma pređe ka eri jedinstvene građanske države u kojoj će moći birati i biti birani svi ljudi bez obzira na porijeklo i etničku pripadnost.

"Na nivou politika i odluka sve se rješava po nacionalnom ključu i ne traži se najbolji kandidat i ideja, već nacionalni ključ. U takvom okruženju dolazi do blokada odluka u Vijeću ministara i skupštini, što BiH čini tipičnim kandidatom za članstvo u EU. Tu je institucija Visokog predstavnika, OHR-a koja je zadužena da rješava te situacije blokada", kazala je Strik.

O Dodiku i OHR-u

Evroparlamentarka iz Klub zastupnika Zelenih/Evropskog slobodnog saveza oštro je kritikovala poteze rukovodstva bh. entiteta Republike Srpske sa njenim liderom Miloradom Dodikom na čelu.

Istakla je da entitet Republika Srpska ide u nekom suprotnom smjeru i da njen lider Dodik prkosi evropskim vrijednostima i smanjuje slobode građanima.

"Ponašanje Dodika ne treba posmatrati normalnim, niti ga zanemariti. Mislim da je to veoma ozbiljno i da treba oštro reagirati na njegovo nepoštivanje institucije OHR-a i način na koji donosi zakone, ne poštuje odluke Ustavnog suda i ophodi se prema nama evropskim političarima. Mi se ne ophodimo tako jedni prema drugima. To što može tako podrivati suverenitet i integritet države i ostati nekažnjen ga dodatno podstiče da nastavi, ali tome se mora stati u kraj", kazala je Strik.

Naglasivši da Dodikova etnoretorika nije u interesu građana, Strik je kazala da ju on koristi isključivo za vlastite interese.

"On je očigledno opsjednut Zakonom o imovini. On želi da definitivno postane vlasnik državne imovine i da raspolaže tom imovinom. Krajnje je vrijeme i OHR više ne treba čekati da nametne Zakon o državnoj imovini, gdje će država biti vlasnik i određivati ko će njome raspolagati", kazala je Strik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije