Tihić: Prudski proces ugrožen politikom SNSD-a

Radiosarajevo.ba
Tihić: Prudski proces ugrožen politikom SNSD-a

Jučer je u Mostaru predsjednik SDA Sulejman Tihič izjavio kako je prudski proces zapao u ozbiljnu krizu, nakon što je iz SNSD-a saopćeno da oni neće podržati izmjene Ustava BiH u državnom parlamentu.

''Dodik ima unutarstranačkih i političkih problema u RS i zbog toga je prudski proces u ozbiljnoj krizi. Bojim se čak da je Dodik odustao od prudskoga sporazuma. Njegova izjava da ne dolazi na sastanak zbog izjava hrvatskog ministra vanjskih poslova Gordana Jandrokovića je samo alibi koji mu je dobrodošao da se ne pojavi u Mostaru'', rekao je Tihić nakon sastanka s u Mostaru.

Čović je poručio da mu je žao što se Dodik nije pojavio u Mostaru i naglasio, ali i da vjeruje u nastavak prudskog procesa.

''Prudski porces nema alternativu i učinit ću sve što je u mojoj moći da se proces nastavi. Žao mi je što Dodik nije danas došao u Mostar jer bi to bio ogroman napredak u stvaranju pozitivne atmosfere'', rekao je Čović.

"Tihić je uvijek pokazivao dobru namjeru i volju da na tom procesu nastavimo da sarađujemo i očekujem da će se ove nejasnoće razjasniti i da ćemo nastaviti da radimo, poručio je Dodik.

Rekao je da je jedino moguće mjesto za eventualne izmjene Ustava BiH Parlamentarna skupština BiH, kao i da nema namjeru da se bavi tim promjenama mimo parlamenta.

On je istakao da sastanak u Mostaru nije trebalo da bude posvećen prudskom procesu već je organizovan sa Sanaderom na marginama 12. međunarodnog sajma privrede. Podsjetio je da je odlučio da mu ne prisustvuje zbog konstantnog miješanja hrvatske vlasti u unutrašnje stvari BiH.

Visoki predstavnik u BiH je izrazio podršku prudskom procesu i izjavio kako će u BiH uvesti princip ''etničke sigurnosti'', ali i žaljenje što sastanku nije prisustvovao Dodik.

''To znači da ću pokušati osigurati osjećaj sigurnosti za svakog čovjeka na svakom dijelu BiH. Kada se svaki čovjek bude osjećao sigurnim na svakom dijelu BiH, tada će puno lakše biti voditi dijalog. U tom svjetlu podržavam i prudski proces. Sprovođenjem prudskog procesa stvorili bi se uslovi za transformaciju OHR-a u EUSR. No, Prud nije uslov te transformacije'', rekao je Inzko.

Premijer Republike Hrvatske Ivo Sanader je naveo da Hrvatska podržava svaki konsenzusom postignuti dogovor tri naroda u BiH kada je reforma Ustava BiH u pitanju.

''Svaki dogovor tri naroda postignut konsenzusom je pozitivan, i Hrvatska ga podržava. U tom svjetlu podržavam i prudski proces. Sa gospodinom Inckom sam usaglasio stav kako BiH mora ostati jedinstvena zemlja koja teži euroatlantskim integracijama. BiH mora biti država u kojoj će se sva tri naroda osjećati slobodnima i jednakopravnima'', rekao je Sanader.

Mladen Ivanić, koji je član delegacije parlamenta BiH pri Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope, upozorio je na sastanku Monitoring komiteta Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope u Valensiji da u ovom trenutku u BiH ne postoje politički uslovi za reformu Ustava BiH.

SDS, sa druge strane, smatra da su delegati SNSD-a ugrozili interese RS, podržavajući odluku o pristupanju izmjenama Ustava BiH koje uključuju teritorijalnu organizaciju BiH i srednje nivoe vlasti.

Milorad Živković, član Izvršnog odbora SNSD-a i zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PS BiH, izjavio je na pres-konferenciji u ponedjeljak u Banjaluci da je odluka da se pristupi promjenama Ustava BiH nabrzinu ušla u parlamentarnu proceduru i da poslanici te stranke u Predstavničkom domu bh. parlamenta neće dati podršku ovoj odluci. On je rekao da je troje delegata iz SNSD-a u Domu naroda PS BiH očigledno glasalo za njeno usvajanje da bi pomogli Sulejmanu Tihiću koji ima unutarstranačke izbore u SDA te da su njegove stranačke kolege u Domu naroda bile izmanipulisane.

Milorad Živković demantirao je jučer ocjene SDS-a da se u SNSD nazire raskol i poručio da SNSD nikada nije bio jači i jedinstveniji te da će takav ostati i u budućnosti.

Nezavisne novine/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije