TI: Negativne efekti privatizacije Naftne industrije RS

Radiosarajevo.ba
TI: Negativne efekti privatizacije Naftne industrije RS

Transparency International Bosne i Hercegovine objavio je analizu Ugovora o privatizaciji naftne industrije Republike Srpske, koja pokazuje da u slučaju prodaje NIRS-a nema pozitivnih efekata privatizacije, već će njen negativan saldo dugoročno pokrivati građani i budžet RS-a.

Na osnovu uvida u priloženu dokumentaciju, računicom je utvrđen odliv sredstava i kapitala iz RS i BiH samo po osnovu tog privatizacionog aranžmana, a koji iznosi od 985.595.521,19 KM ili gotovo milijardu KM, uz poklonjeni čitav sistem Naftne industrije Republike Srpske.

Međutim, ovaj iznos uključuje tek direktne troškove na koje se po ugovoru obavezala Vlada RS, kao i niz drugih obaveza po Vladu RS, koji su stvoreni potpisivanjem prvog aneksa na osnovni privatizacioni ugovor.

Primjeri uključuju namjerne štete ili one izazvane pogrešnim procjenama u procesu privatizacije, među kojima su ključni neregularni krediti koje je kupac, tj. ruski Njeftegazinkor, dao Rafineriji nafte AD Bosanski Brod, odnosno sam sebi kao novom vlasniku, zatim potcijenjena vrijednost subjekta, kao i štete po tržišnu vrijednost kapitala izazvane netransparentnom privatizacijom NIRS.

Od ruskih partnera, dokumentirano je samo 215.942.995 KM na računu Vlade RS i kreditni iznos Rafineriji nafte od 220.128.666,50 KM, tj. ukupno 436.053.661,50 KM.

Transparency International BiH upozorava da ni ovaj iznos od pola milijarde gubitka nije konačan, ako se uzme u obzir da ovaj privatizacijski aranžman rezultira i višestrukim indirektnim troškovima po Republiku Srpsku i čitav region.

Indirektni troškovi se odnose na otvaranje novih radnih mjesta, povećanje bruto društvenog proizvoda, plata zaposlenih, socijalni položaj ugroženih skupina stanovništva, zaštitu okoline, neekonomske troškove po kupca krajnjih proizvoda NIRS i niz drugih< negativnih efekata.

Konačni iznos štete od ovog posla zavisit će od spremnosti Vlade RS da objavi podatke koje skrivaju od očiju javnosti, kao i od istrajnosti istražnih i pravosudnih organa u sankcioniranju mogućih kriminalnih radnji, saopćava Transparency International.

FTV/SRNA/radiosarajevo.ba



Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije