Transparency o kriminalnim radnjama u institucijama BiH

L. K.
Transparency o kriminalnim radnjama u institucijama BiH
Foto: Radiosarajevo.ba / Ombudsmanka za ljudska prava BiH – Jasminka Džumhur je rekla da je nedopustiva zabrana objavljivanja određenih informacija

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana slobode pristupa informacijama, Transparency International u BiH (TI BiH) organizovao je konferenciju pod nazivom „Transparentnost raspodjele javnih sredstava – dostupnost podataka i perspektive otvorene vlasti“.

Ovim povodom, TI BiH je predstavio rezultate opsežnog istraživanja o usmjeravanju javnih sredstava namijenjenih za grantove, subvencije, pokroviteljstva i sponzorstva, stipendije i jednokratne novčane pomoći za 2016. i 2017. godinu.

Posebna pažnja će biti posvećena konceptu otvorene vlasti, te izazovima i preprekama sa kojima se susreću pojedinci i organizacije prilikom prikupljanja podataka, kao i o načinu prikupljanja, arhiviranje i ustupanja podataka od strane institucija.

Ivana Korajlić, direktorica Transparency International je rekla da pravo pristupa informacijama nije zagarantirano u mjeri u kojoj bi trebalo biti, čak ni prema zakonskom okviru u kojem bi trebalo biti.

"Korajlić je navela da se od javnosti najčešće skrivaju  informacije o korisnicima stipendija, sredstvima za NVO, subvencijama te podsticajima poljoprivrednicima", rekla je direktorica Korajlić, napominjući da javni organi u većini slučajeva izbjegavaju prikazati krajne korisnike.

"U Republici Srpskoj od 80 javnih institucija kojima je upućen zahtjev za pristup informacijama primljen je 51 odgovor, što je 63,7 posto. U Federaciji je taj broj 69,2, dok je na državnom nivou zaprimljen odgovor od devet institucija. I kada dođu odgovori, nisu potpuni", rekla je Korajlić.

Prisutnim se obratila i ombudsmanka za ljudska prava BiH – Jasminka Džumhur koja je rekla da je nadopustiva zabrana objavljivanja određenih informacija pod krinkom zaštite ličnih podataka.

Enisa Raković, direktorica nevladine organizacije "Glas žene", učesnica jednog od današnjih panela, navela je da se ona bavila trošenjem javnih sredstava Zavoda za zapošljavanje, navodeći da je netransparentan i koji je korumpiran:

"Naš primjer i naše iskustvo govori da je šest osoba sa šest lokacija apliciralo za jednu te istu osobu. U 50 sekundi smo dobili odgovor sredstva su potrošena, šta nam to govori?! To nam govori o kriminalnim radnjama u našim institucijama!"

Istraživanje koje je sprovelo TI vezano za upravljanje javnim sredstvima, a uz Međunarodni dan pristupa informacijama pokazalo je nezadovoljavajući stepen transparentnosti javnih organa nepoštivanja zakonom propisane procedure pogrešnim tumačenjem odredbi te pogrešnom primjenom Zakona o slobodi pristupa informacijama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije