TI BiH: Napad u Banjoj Luci direktna posljedica poruka poslanih sa najvišeg nivoa vlasti

3
Radiosarajevo.ba
TI BiH: Napad u Banjoj Luci direktna posljedica poruka poslanih sa najvišeg nivoa vlasti
Foto: M. M. / Radiosarajevo.ba / Banja Luka / Ilustracija

Ispred zgrade Transparency Internationala BiH u Krfskoj ulici u banjolučkom naselju Obilićevo huligani su sinoć napali učesnike sastanka koordinacionalnog odbora organizacije "Bh. povorka ponosa".

Organizacija se oglasila saopćenjem koje prenosimo u cijelosti:

"Transparency International u BiH osuđuje napad na aktiviste koji se dogodio ispred kancelarije TI BiH 18.marta 2023. godine za vrijeme održavanja internog sastanka aktivista. TI BiH smatra da je ovaj napad direktna posljedica poruka poslanih sa najvišeg nivoa vlasti koje idu u smjeru etiketiranja i zastrašivanja aktivista koji se bore za ljudska prava.

Muslimani večeras obilježavaju mubarek noć - noć oprosta, sudbine i želja

Muslimani večeras obilježavaju mubarek noć - noć oprosta, sudbine i želja

Ovakve poruke su dale podsticaj za nasilje od strane organizovane grupe huligana koje je dovelo do povreda i ugrožavanja života pojedinaca.

TI BiH poziva da se ovi, a i svi drugi napadi koji su se dogodili u prethodnom periodu, što prije istraže i oštro sankcionišu, te obezbijedi zaštita građanima.

Takođe, pozivamo vlasti u RS da prestanu sa targetiranjem i huškanjem javnosti na aktiviste, novinare i civilno društvo, kako bi se spriječili novi napadi i dalja eskalacija nasilja", saopćeno je iz Transparency International u BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije