TI BiH: MUP RS u službi režima koji je počeo sa političkim progonima

Radiosarajevo.ba
TI BiH: MUP RS u službi režima koji je počeo sa političkim progonima
Foto: BNTV / Hapšenje Njegoša Tomića

Transparency International u BiH (TI BiH) osuđuje ponašanje pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS), te napominje da hapšenja i privođenja novinara, građanskih aktivista, bivših i sadašnjih narodnih poslanika nisu ništa drugo do demonstracije sile i gušenje političkih i medijskih sloboda upotrebom represivnih sredstava, saopćeno je danas iz TI BiH.

Ostatak saopćenja prenosimo u cjelosti:

"TI BiH je i ranije upozorio da su spontana okupljanja građana međunarodni standard, da se ovakvim postupanjem pripadnika MUP-a RS ugrožavaju prava na slobodu okupljanja i izražavanja, kao i da vlast u Republici Srpskoj sve više pokazuje znakove autoritarnog režima.

Umjesto da vodi istragu u predmetu David Dragičević, MUP RS usmjerava svoje djelovanje protiv političkih protivnika aktuelne vlasti i građanskih aktivista koji zahtijevaju istinu o stradanju svog sugrađanina.

Policijskim zauzimanjem glavnog trga u Banjaluci poslata je poruka svim građanima da se drugačije mišljenje od onog kojeg zastupa aktuelna vlast neće tolerisati, i da će svako ko misli drugačije i izražava to javno biti uhapšen ili politički gonjen.

TI BiH posebno osuđuje primjenu brutalnosti prema porodici Dragičević koja sve vrijeme samo nastoji saznati istinu o ubistvu svog sina", navedeno je u saopćenju Transparency International.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije