"Teška je situacija": Krizni štab i u ovom dijelu BiH donio nove, rigoroznije mjere

0
Radiosarajevo.ba
"Teška je situacija": Krizni štab i u ovom dijelu BiH donio nove, rigoroznije mjere
Foto: Brčko danas / Esed Kadrić

Komandant Štaba za zaštitu i spašavanje Brčko distrikta BiH, na 92. telefonskoj sjednici donio je, na osnovu prijedloga Kriznog štaba u zdravstvu, a zbog drastičnog povećanja broja zaraženih lica koronavirusom na prostoru Brčko distrikta BiH te generalnog pogoršanja epidemiološke situacije, sljedeću naredbu:

- Zabranjuje se kretanje osobama na području Brčko distrikta Bosne i Hercegovine u narednih 15 dana u vremenskom periodu od 22 do 5 sati.
- Dozvoljava se tokom trajanja zabrane kretanja, rad dežurnih apoteka i benzinskih stanica samo u dijelu koji se bavi točenjem goriva.
- Zabrana se ne odnosi na zaposlene koji vrše službene dužnosti ili su uključeni u provođenje mjera i aktivnosti u vezi s proglašenjem stanja prirodne nesreće zbog korona virusa, kao i zaposleni u pravnim licima u kojima se radi kontinuiteta proizvodnje rad odvija u smjenama.
- Nalaže se obavezno nošenje zaštitne maske (prekrivena usta, nos i brada) u grupi od dva ili više lica na otvorenom prostoru i da održavaju fizičku distancu od 2 metra.
- Svim ugostiteljskim objektima na području Brčko distrikta BiH u narednih sedam dana ograničava se obavljanje djelatnosti do 20 sati.
- Dozvoljava se maksimalno četiri osobe za jednim stolom u ugostiteljskim objektima na području Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.
- Zadužuje se Ured gradonačelnika – Inspektorat da vrši pojačanu kontrolu poštovanja mjera i naredbi Štaba za zaštitu i spašavanje Brčko distrikta Bosne i Hercegovine u ugostiteljskim objektima, a sve s ciljem sprečavanja širenja zaraze korona virusa – COVID-19, te ukoliko se utvrdi nepoštovanje epidemioloških mjera u ugostiteljskom objektu istom onemogući daljnji rad do kraja radnog vremena tog radnog dana.
- Ograničava se rad sportskih kladionica, kockarnica i drugih priređivanja igara na sreću, kao i teretana, fitnes centara, škole sporta, rekreativne aktivnosti koje se obavljaju u zatvorenom prostoru u narednih 7 (sedam) dana do 20.00 sati.
- Proljetni odmor za učenike osnovnih i srednjih škola na teritoriji Brčko distrikta Bosne i Hercegovine pomjera se na period od 29. 3. 2021. do 2. 4. 2021. godine.
- Sve navedene naredbe stupaju na snagu 29. marta 2021. godine.

„Veliki je pritisak na primarnu zdravstvenu zaštitu i broj novozaraženih virusom korona u Brčkom je povećan, stoga smo uveli restriktivnije mjere koje važe za narednih sedam dana, a dalje ćemo pratiti situaciju i donositi naredbe.

Namjera je bila da ne zabranjujemo rad privrednim subjektima. Teška je situacija i mi u Kriznom štabu vagamo šta je najispravnije da uradimo. Procjena je javnog zdravstva da idemo sada s ovakvim mjerama i da nećemo zakasniti i ako bude trebalo da zatvorimo sve ukoliko se situacija ne bude popravljala“, rekao je komandant Štaba za zaštitu i spašavanje i gradonačelnik Brčko distrikta BiH Esed Kadrić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije