Tematska sjednica o Pazariću zakazana tek za 4. decembar

Fena
Tematska sjednica o Pazariću zakazana tek za 4. decembar
Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba / Sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH

Tematska sjednica Predstavničkog doma Federalnog parlamenta o stanju u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić i u drugim ustanovama sličnog tipa bit će održana 4. decembra, dogovorili su večeras predstavnici paramentarnih stranaka po završetku osme redovne sjednice Doma.

Ovo su imena ljudi koji su glasali protiv djece iz Zavoda Pazarić

Današnje redovno zasjedanje proteklo je u sjeni teme o stanju u Zavodu Pazarić nakon što je zastupnica Naše stranke Sabina Ćudić, prvo na pres-konferenciji a potom i na samoj sjednici, iznijela šokantne informacije o načinima liječenje i tretmana koji se, po njenim tvrdnjma, primjenjuju prema štićenicim ove ustanove, posebno djeci.

Ćudić je optužila prethodnu upravu Zavoda čiji su neki članovi i sad na pozicijama i rekla da je zbog njihovog nemara ta ustanova nedovoljno kadrovski i stručno kapacitirana za brigu o štićenicima na način koji odgovara standardima iz ove oblasti.

Parlament FBiH odbio da raspravlja o Pazariću: Evo ko je glasao protiv

Kao jedan od primjera je navela da bolesna djeca, pod sedativima noće s jednom njegovateljicom, kao i da nekima od njih daju lijekove nedozvoljene za njihov uzrast, vežu im ruke ili nogu za krevet i radijatore, zbog čega se na koži javljaju podlivi, uz psihičke traume.

Ćudić je tražila da Predstavnički dom već danas stavi na dnevni red zahtjev za smjenu članova Upravnog i Nadzornog odbora Zavodu, kao i da zlostavljanje djece, moderno ropstvo, kako je izjavila, prestane odmah, bez odgađanja.

Zastupnici nisu većinom pristali na njenu inicijativu, već su odobrili prijedlog predsjedavajućeg Mirsada Zaimovića da radno tijelo Parlamenta u roku od sedam dana izvijesti Predstavnički dom o stanju na osnovu posjete Zavodu i provjere svih javno izrečenih navoda, kao i da upoznaju Dom o nalazima svih inspekcija koje su dosad išle u Zavod.

Uporedo s današnjom sjednicom, popodne je ispred sjedišta Parlamenta FBiH održan protest više desetina građana. Oni su tvrdili da su se okupili samonicijativno nakon šokantnih informacija o zlostavljanju djece u Zavodu Pazarić.

Protestnici su negodovali transparentima i zvižducima i nisu se razišli odmah po završetku današnje sjednice već nešto kasnije.

Kada je riječ o drugim temama ove sjednice, završena je upoznavanjem zastupnika s izvještajem Agencije za upravljanje oduzetom imovinom, kao i s izvještajem Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH za prošlu godinu.

U vezi s ovim drugim izvještajem, zastupnici su, na prijedlog Socijaldemokratske partije BiH, većinom glasova odobrili upućivanje inicijative Parlamentarnoj skupštini BiH za izmjenu zakonodavstva o VSTV-u koja bi omogućila da glavne tužioce bira parlament odgovarajućeg nivoa, na prijedlog VSTV-a.

Predstavnički dom danas nije odobrio izvještaj o stanju poljoprivede u FBiH u protekle tri godine, za razliku od izvještaja o poslovanju preduzeća BH Gas za isti period i poslovanju Javnog preduzeća Ceste FBiH u 2018. godini.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije