Tegeltija razgovarao sa lordom Ahmadom od Vimbldona

1
Radiosarajevo.ba
Tegeltija razgovarao sa lordom Ahmadom od Vimbldona
Foto: Vijeće ministara BiH / Lord Ahmad i Tegeltija

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija razgovarao je danas u Sarajevu sa specijalnim izaslanikom Vlade Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske za sprečavanje seksualnog nasilja u sukobu i državnim ministrom za južnu Aziju, Ujedinjene nacije i Komonvelt Tarikom Mahmudom Ahmadom, lordom Ahmadom od Vimbldona.

Tegeltija je ocijenio da su politički odnosi BiH i Ujedinjenog Kraljevstva dobri i prijateljski, te da je otvoren prostor za jačanje ekonomske saradnje. On je istakao interes Bosne i Hercegovine za ekonomskim povezivanjem dvije države nakon što je Ujedinjeno Kraljevstvo izašlo iz Evropske unije.

Ovom prilikom, predsjedavajući je sagovornika upoznao i sa trenutnom političkom situacijom u BiH, te iznio svoj stav da je "potrebno odmah ukinuti nametnutu odluku bivšeg visokog predstavnika i time stvoriti pretpostavke za normalno funkcionisanje svih institucija".

Emotivna poruka Novaka Đokovića nakon rastanka sa Ivaniševićem: 'Goran je član porodice'

Emotivna poruka Novaka Đokovića nakon rastanka sa Ivaniševićem: 'Goran je član porodice'

Takođe, on je posebno naglasio da je "donošenje bilo kakvih sankcija prema bilo kome u BiH nepotrebno" i da je potrebno ohrabriti unutrašnji dogovor političkih predstavnika kako bi se prevazišla trenutna situacija na korist svih u BiH.

Tokom susreta razgovarano je i o modalitetima provođenja Konvencije UN protiv torture i drugih surovih, neljudskih ili ponižavajućih kazni i postupaka. Predsjedavajući Tegeltija je rekao da pitanja i obaveze koje proizilaze iz međunarodnih konvencije u BiH treba rješavati kontinuiranim dijalogom i dogovorom u skladu sa ustavnim ovlaštenjima.

Tegeltija je zahvalio Vladi Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske na kontinuiranoj pomoći i podršci Bosni i Hercegovini.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije