! / Tegeltija odgovorio SDA: Loš politički pokušaj prebacivanja odgovornosti

24. 12. 2020. u 21:33:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija reagovao je na današnje saopćenje Stranke demokratske akcije u vezi sa migrantskom krizom.

SDA je, podsjetimo, danas tražila od Tegeltije da se "Vijeće ministara, kao najodgovornija institucija, konačno u punom kapacitetu uključi u rješavanje migrantske krize".

Saopćenje Tegeltije prenosimo u cjelosti.

"Savjet ministara BiH na čijem sam čelu, zajedno i u saradnji sa svoja dva zamjenika, te u dogovoru sa Delegacijom Evropske unije i onima koji su zaduženi za migracije, donio je i time ispoštovao sve tražene odluke koje se odnose na problem migrantske krize u BiH.

Usvojili smo Informaciju sa Planom mjera za efikasno upravljanje migrantskom krizom u BiH i donijeli Odluku o uspostavljanju radne grupe za izradu Strategije u oblasti migracija i azila i Akcionog plana za period 2021- 2025. godine.

Takođe, Savjet ministara nije usvojio odluku o uspostavljanju privremenog centra za smještaj migranata u naselju Ciljuge, na području opštine Živinice, jer su protiv te odluke glasali ministri iz reda bošnjačkog naroda.

U pregovorima sa Gradom Bihaćem o rješavanju pravnih pitanja u vezi sa davanjem na korišćenje lokacije 'Lipa' Službi za poslove sa strancima za uspostavljanje privremenog prihvatnog centra za smještaj migranata bilo je zaduženo Ministarstvo bezbjednosti BiH.

Takođe, Ministarstvo bezbjednosti, a ne predsjedavajući Savjeta ministara kako se to želi prikazati, učestvovalo je u saradnji sa Gradom Bihaćem, Vladom Unsko-sanskog kantona (USK), Službom za poslove sa strancima, Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM) i drugim nadležnim institucijama, agencijama i organizacijama u definisanju i potpisivanju Memoranduma o saradnji kojim se uređuju načini saradnje i pružanje međusobne pomoći s ciljem uspostavljanja centra 'Lipa'.

Zbog gore navedenih razloga, čvrsto odbacujem navode Stranke demokratske akcije o tome da Savjet ministara na čijem sam čelu nije učinio ništa po pitanju rješavanja migrantske krize u BiH.

Ocjenjujem to kao loš politički pokušaj prebacivanja odgovornosti na Savjet ministara i mene lično i očekujem da oni koji su se dogovarali o tim pitanjima, te dogovore i ispoštuju, te prestanu prebacivati odgovornost na druge koji nisu ni učestvovali u dogovorima", navodi se u reagovanju predsjedavajućeg Tegeltije.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (4)