Vanredna situacija u Krajini: Migranti krenuli ka Bihaću, IOM napustio Lipu

6
Fena
Vanredna situacija u Krajini: Migranti krenuli ka Bihaću, IOM napustio Lipu
FOTO: Fena / Lipa

Zaposlenici Međunarodne organizacije za migracije (IOM) i zaštitarske agencije napustili su Prihvatni kamp "Lipa", nakon što je došlo do požara u boravišnim šatorima i velikog nezadovoljstva više od 1.300 korisnika usluga kampa na ovom lokalitetu.

Incidentu je prethodila najava izlaska zaposlenog osoblja zbog neuslovnosti kampa za zimske uslove i saopštavanje te odluke migrantima i izbjeglicama.

Policija Unsko-sanskog kantona (USK) i Vatrogasna jedinica Bihać stavili su situaciju pod kontrolu u posljednjih sat vremena, dok se određeni broj donedavnih korisnika usluga kampa već uputio prema Bihaću, koji je od lokaliteta Lipa udaljen tridesetak kilometara.

"Ovo je užasan dan za sve nas, kako za migrante i izbjeglice, tako i za stanovništvo Unsko-sanskog kantona, ali i državu Bosnu i Hercegovinu. Pokušali smo na sve načine izbjeći ovaj scenario, međutim ovaj put nismo imali adekvatnu podršku nadležnih institucija u Bosni i Hercegovini. Korisnicima usluga jutros je podijeljen doručak i neke životne neophodnosti, te su obaviješteni o svemu što se događa. Primorani smo napustiti ovu lokaciju, međutim spremni smo pomoći na bilo koji drugi način", izjava je šefa Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u BiH Petera van der Auweararta.

U toku je i vanredna sjednica Skupštine Unsko-sanskog kantona, a u toku dana očekuje se i reakcija Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Najnovije