Tegeltija nakon sastanka: Neće biti zaključavanja države

0
Radiosarajevo.ba
Tegeltija nakon sastanka: Neće biti zaključavanja države
PrtScr / Press konferencija

Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, izjavio je da neće biti zaključavanja, odnosno ograničavanja kretanja i zabrane rada privrednih subjekata zbog koronavirusa, rekavši da su postojeće mjere dovoljne.

"Postojeće mjere dovoljne su da se održi epidemiološka situacija", rekao je Tegeltija.

Do sada je na koronavirus testirano oko 411.000 stanovnika BiH.

"Zdravstveni sistem u BiH i dalje je pod pritiskom, ali je spreman da prihvati sve kojima je potrebna zdravstvena njega", kazao je on.

On ističe da su mjere koje su bile dale dobar rezultat.

"Svi bolesni u BiH su dobili adekvatnu mjeru, na osnovu toga cijenimo dal i je zdravstveni sistem u BiH u stanju da ovo iznese. Broj smrtnih slučajeva je pitanje analize. A naš zdravstveni sistem je položio veoma težak ispit i nikada neću prepustiti da ih pohvalim", kazoa je Tegeltija.

Goran Čerkez, pomoćnik ministra za javno zdravlje Federacije Bosne i Hercegovine, kazao je na današnjoj press konferenciji da mu je žao što uvijek u BiH se pokušava osporiti ono što se uradilo.

"BiH je jedina zemlja bez lockdowna. Zemlja s limitiranim resursima, koja je uspjela da odgovori na sve ovo. Jako je važno reći da je jako rano govoriti o smrtnosti, potrebno je uraditi analize. Smrtnost se uglavnom odnosi na hronične bolesnike, starije životne dobi. Više od 80 posto umrlih je u dobi višoj od 70 godina. 

Broj oboljelih je vjerovatno značajno viši od trenutno, a što se tiče mjera smatram da su bile adekvatne, jer imamo trenutno stabilizaciju cjelokupnog satanja. Jako je bitna bila komunikacija između ministarstava zdravstva iz entteta, jako su male razlike i između mjera koje su donesene", kazao je Tegeltija.

Radovan Višković, premijer RS-a, rekao je da je Vlada RS-a jučer zasjedala i da nije bilo govora o nikakvom umanjenju ovlasti bilo kakvih ovlasti načelnicima.

"Da li je neko nešto tako pisao, da li je neko imao takvu namjeru ne znamo, ali Vlada o tome nije pisala i nije se time bavila", istaknuo je Višković.

Pitanje problema COVID-a je mnogo veće pitanje, rekao je Tegeltija i dodao da su potrebni dodatni kapaciteti kao što su zdravstveni radnici, oprema i slično, a što se tiče posljedica COVID-a na ekonomiju i ostalo je nešto drugo.

"Danas nismo razgovarali o tim temama, planirali smo iduće sedmice o ovome razgovarati", zaključio je Tegeltija.

Na pitanje novinara o vakcinama protiv COVID Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS-a, je kazao da će doći ona vakcina koja bude imala svu potrebnu dokumentaciju.

"Vrlo rado ću se prvi vakcinisati ako treba da pokažem ljudima da imamo povjernje za vakcinaciju, a doći će ona koja bude imala certifikat", poručio je Šeranić.

I Čerkez je kazao da će se vakcinisati vakcinom koja dođe u našu zemlju i bude imala potrebnu dokumentaciju i dodao je da se već vakcinisao protiv gripe, jer spada u rizičnu skupinu.

Višković je istaknuo da on i premijer FBiH Fadil Novalić već u budžetu imaju određena srestva rezervisana za nabavku vakcina, a već je određeni avans uplaćen.

"Ako neko danas obezbijedi tu vakcinu, ona će biti plaćena i stavljena na raspolaganje građanima", poručio je Višković.

Premijer FBiH je rekao da se već zna i određena cijena vakcina, jer su primjenjene mjere da sve zemlje imaju podjednaku dostupnost vakcina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije