Tanja Topić: Vlast RS-a neistomišljenike želi stjerati u ćošak i zabraniti im rad!

4
Radiosarajevo.ba
Tanja Topić: Vlast RS-a neistomišljenike želi stjerati u ćošak i zabraniti im rad!
Arhiv / Tanja Topić

Vlada Republike Srpske utvrdila je prijedlog zakona o takozvanim „stranim agentima“ koji bi se pred zastupnicima trebao naći na nekoj od narednih sjednica.

Kako javlja BN, sve je urađeno tajno na jednoj od posljednjih telefonskih sjednica, i to samo nekoliko dana prije isteka roka od šest mjeseci koliko je Ministarstvo pravde Republike Srpske kao predlagač imalo da utvrdi prijedlog zakona.

Ovakva zakonska rješenja u iznimno težak položaj stavljaju nevladine i međunarodne organizacije kojima se njihove aktivnosti dodatno otežavaju.

Isak odgovorio Cvijanović: "Ženo s američke crne liste, poznata si kao političarka sklona lažima"

Isak odgovorio Cvijanović: "Ženo s američke crne liste, poznata si kao političarka sklona lažima"

U izjavi za portal Radiosarajevo.ba ugledna politička analitičarka iz Banje Luke, voditeljica ureda Fondacija Friedrich Ebert, Banja Luka, Tanja Topić.

„Usvajanje prijedloga zakona o nevladinim organizacijama u tajnosti, na telefonskoj sjednici Vlade RS, govori o posvećenosti vlasti Republike Srpske evropskim integracijama. I dok danima govore o tome kako da njih nije bilo, od otpočinjanja pregovora sa Evropskom unijom ne bi bilo ništa, vidimo kako ta posvećenost izgleda u praksi, prostor za slobodno mišljenje i kritički odnos prema vlastima se oblikuje po uzoru na autoritarne vladare u Evropi“, kaže Topić.

Ironično primjećuje da je se urađeno transparentno i „u skladu sa evropskim standardima“.

„Očekujem da dobiju i zvanične pohvale i zahvalnost kako od partnera u vlasti na državnom nivou, tako i od pojedinih zvaničnika iz Evropske unije, koji su taj napor vladajućih u RS-u prepoznali. Poruka je jasna, politika želi kontrolirati sve one koji su do sada uspijevali da izmaknu njihovoj kontroli, po cijenu da ih zabrani. Ovo je samo još jedna ilustracija mentalne strukture onih na vlasti, dakle, ništa novo, što represivnije, što ograničenije, jer očito mnogi građani preferiraju čvrstu ruku. Kako će se to odraziti na rad samih organizacija u ovom trenutku ne mogu reći, jer postoje informacije, da je prijedlog znatno blaži nego što je bio nacrt. Mislim da je to i nebitno, jer je namjera jasna, a ona je u tome da se neistomišljenici stjeraju u ćošak“, zaključuje Topić u izjavi za Radiosarajevo.ba.

Podsjetimo, nacrt zakona predviđao je, između ostalog, posebnu prismotru za nevladine organizacije koje se finansiraju iz inostranstva, zabranu političkih aktivnosti, te potrebu za dodatnom registracijom i slanjem finansijskih izvještaja. Osim toga, prema nacrtu bi ministar pravde Republike Srpske imao mogućnost da određenim organizacijama zabrani rad. 

Utvrđeni prijedlog zakona, prema nezvaničnim informacijama, navodno je nešto blaži u odnosu na nacrt. U kojem dijelu nije poznato jer novinari, aktivisti i oni koji su učestvovali u javnoj raspravi ne znaju šta se nalazi u konačnom tekstu. Ali, jedno je sigurno - Ministarstvo pravde Republike Srpske nije prihvatilo ključni zahtjev nevladinih organizacija, a to je da zakon bude povučen.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije