Tanja Fajon: Slovenija je iskreni prijatelj BiH u procesu EU integracija

1
Fena
Tanja Fajon: Slovenija je iskreni prijatelj BiH u procesu EU integracija
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Tanja Fajon, FPN

Ministrica vanjskih poslova Slovenije Tanja Fajon u okviru zvanične posjete Bosni i Hercegovini održala je danas predavanje o temi evropskih integracija BiH i proširenja Evropske unije na Fakultetu političkih nauka UNSA u Sarajevu.

Fajon je na početku predavanja naglasila da Slovenija i Bosna i Hercegovina imaju odlične bilateralne odnose bez otvorenih pitanja, te da je Slovenija spremna ulagati u našu zemlju i pomoći joj da prođe kroz težak proces evropskih integracija i ispunjenje 14 proriteta Evropske komisije.

"Drago mi je što sam došla u Bosnu i Hercegovinu mjesec dana od kada je vaša zemlja dobila kandidatski status. Želim vam ovim putem čestitati, ali i naglasiti da je pred vama težak proces u kojem će vam Slovenija biti iskreni prijatelj. Mi imamo stručnjake koji vam mogu pomoći u teškom vremenu, punom nestabilnosti za evropski kontinent kada trebamo jedni druge. Naša preduzeća su spremna investirati u BiH", kazala je.

Podcast s Tomom: Almir Kurt Kugla – raznolikost talenata i životnih pustolovina

Podcast s Tomom: Almir Kurt Kugla – raznolikost talenata i životnih pustolovina

Bisera Turković i Tanja Fajon nakon sastanka: Od OHR-a traže hitno provođenje odluka Ustavnog suda

Bisera Turković i Tanja Fajon nakon sastanka: Od OHR-a traže hitno provođenje odluka Ustavnog suda

Navodi da mladi u BiH, ali i drugom zemljama regiona zaslužuju da imaju perspektivu u svojoj zemlji.

"Napravili smo dosta pomaka kada je u pitanju proširenje Evropske unije. Sve te reforme znače bolji život za naše građane. Sve se to isto dešavalo u Sloveniji kada smo pristupali Uniji. Moramo raditi zajedno i sarađivati kako bi postali evropska porodica", ističe Fajon.

Kako je kazala, svako novo proširenje Evropske unije je teže od prethodnog. Vjeruje da Evropska unija mora biti jaka, ali da je potrebno njenim članicama, pa i onim najmanjim omogućiti da "živi svoje posebnosti".

Podsjetila je da BiH mora ispuniti 14 prioriteta, što će za novu vlast biti izuzetno težak proces, u kojem, ipak, ima fleksibilnosti. Lideri moraju znati šta trebaju učiniti kako bi ispunili ciljeve, a za to je potrebno sačiniti akcioni plan.

"EU je spremna pomoći, ali mora vidjeti inicijativu s druge strane, inače nećemo doći daleko. Ja sam optimista da će nova vlast u BiH iskoristiti priliku koja joj se ukazala dobijanjem kandidatskog statusa, te učiniti prave stvari za budućnost ove zemlje", zaključila je Fajon.

Tokom zvanične posjete Bosni i Hercegovini, Fajon se danas sastala sa ministricom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Biserom Turković, a potom i sa članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije