Tanja Fajon i Jessika Roswall u posjeti BiH: Podrška prijateljske Slovenije i Švedske

2
Radiosarajevo.ba
Tanja Fajon i Jessika Roswall u posjeti BiH: Podrška prijateljske Slovenije i Švedske
A. K. / Radiosarajevo.ba / Tanja Fajon

Ministrica vanjskih poslova Slovenije i ministrica za evropske poslove Švedske, Tanja Fajon i Jessika Roswall u ponedjeljak, 25.marta, stići se u službenu posjetu Bosni i Hercegovini.

Planirano je da sa bh. političarima održe niz sastanaka, uključujući i šefom bh. diplomatije Elmedina Konakovića.

Posjete dolaze nekoliko dana nakon održavanja sastanka Evropskog vijeća na kojem je Bosna i Hercegovina i zvanično dobila zeleno svjetlo za otvaranje pregovora.

Tanja Fajon je političarka iz Slovenije koja je tokom proteklih petnaestak godina iskazala iznimno razumijevanje prilika u Bosni i Hercegovini te svojim djelovanjem pokrenula najznačajnije procese približavanja naše zemlje Evropi. 

In memoriam: U Sarajevu preminula umjetnica i profesorica Alma Suljević

In memoriam: U Sarajevu preminula umjetnica i profesorica Alma Suljević

Važi za eksperticu za Evropsku uniju koja je nakon desetak godina radeći kao dopisnica RTV Slovenija iz Brisela, tri mandata djelovala kao europarlamentarka. Nakon nedavnih parlamentarnih izbora u Sloveniji, a zahvaljujući pobjedi koalicije u kojoj je i stranka Socialni Demokrati čija je predsjednica, Tanja Fajon imenovana je za ministricu inozemnih poslova Republike Slovenije.

Tokom prve posjete Bosni i Hercegovini u januaru 2023. godine u tom svojstvu, ministrica Fajon pronašla je vrijeme za čitatelje portala Radiosarajevo.ba

"Zato mi je drago da smo slovenačkom inicijativom koju smo zajednički pokrenuli iz političkog vrha, uspjeli ubijediti europske voditelje da Bosna i Hercegovina dobije status kandidatkinje. I sama situacija je tome doprinijela, zbog sigurnosnih aspekata i ruske invazije na Ukrajinu. Danas možemo čestitati Bosni i Hercegovini ali, s druge strane, ovo je početak jednog novog, teškog puta i ja se iskreno nadam da će političari znati iskoristiti ovu priliku i zaista nastaviti tim smjerom", kazala je Tanja Fajon, a kompletan intervju sa Tanjom Fajon, s kojom je razgovarala Vesna Andree Zaimović možete pročitati na linku OVDJE.

Tanja Fajon za Radiosarajevo.ba: Pokušaji negiranja ili izvrtanja historije su neprihvatljivi

Tanja Fajon za Radiosarajevo.ba: Pokušaji negiranja ili izvrtanja historije su neprihvatljivi

Jessika Roswall se oglasila uoči dolaska u Sarajevo te je komentirala odluku Evropskog vijeća.

"Evropsko vijeće odlučilo je otvoriti pristupne pregovore s Bosnom i Hercegovinom. Postoji prilika za BiH. Radujem se što ću vas posjetiti u ponedjeljak da čujem više o vašim reformskim naporima", poručila je Jessika Roswall.

Planirane su i konferencije za medije na kojima će se obratiti šef bh. diplomatije Elmedin Konaković, kao i šefica diplomatije Slovenije Tanja Fajon te ministrica za europska pitanja Švedske Jessika Roswell.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije