Tako je govorio Hujka: "Ovdje neće biti Herceg Bosne, makar se sam borio protiv nje"

0
F. V.
Tako je govorio Hujka: "Ovdje neće biti Herceg Bosne, makar se sam borio protiv nje"
F. V. / Pismo koje ćemo pamtiti

Danas se navršava 29. godišnjica pogibije Midhada Hujdura Hujke, komandanta odbrane Mostara, čovjeka koji je herojski položio svoj život za slobodu napadnute nam domovine.

Mostarci sa s pijetetom, s ogromnim poštovanjem, govore o životu i djelu komandanta Hujke. Svjedoči o tome i jedno pismo nastalo prije 28. godina.

Napisao ga je Edin Batlak, čovjek koja je puna 253 dana proveo u logoru Heliodromu i otamo bio oslobođen tek nakon što je potpisan Washingtonski sporazum. Pismo je nastalo u martu 1994. godine, po Batlakovom konačnom izlasku na slobodu, i objavljeno je na Ratnom studiju Mostar.

Vučić poražen: Tražio saveznike u UN-u da 'sruši' rezoluciju o genocidu, pa priznao da nije uspio

Vučić poražen: Tražio saveznike u UN-u da 'sruši' rezoluciju o genocidu, pa priznao da nije uspio

Sjećanje na Midhada Hujdura Hujku: Svi su dali nešto, neki su dali sve!

Sjećanje na Midhada Hujdura Hujku: Svi su dali nešto, neki su dali sve!

Objavljujemo ga povodom 29. godišnjice pogibije Hujke:

"Dragi moj Mitko,

Danas sam po prvi put u prilici da objavim svoje sjećanje na tebe. Nakon 11 mjeseci provedenih u neprijateljskim kazamatima došao sam među svoje saborce i svoj narod, ali, nažalost, najvećeg sina mog naroda u svečanom špaliru za doček nije bilo.

Znao sam da te neću vidjeti, ali nekako se nisam s tim mirio.

Tvoju smrt sam teško prihvatio jer smo bili istinski prijatelji, a kad neko drag odlazi s tim se čovjek ne želi pomiriti. Svoj život si podario svojoj državi i svom narodu, položio si ga za našu slobodu.

Pišući ove redove ne mogu, a da se ne sjetim dana kada si donio prvu pušku na našu Luku, i time na skoro 10 mjeseci prije zvaničnog početka rata začeo stvaranje pokreta otpora što će prerasti u silnu snagu koja se danas zove Armija Republike Bosne i Hercegovine.

Batlak i Hujdur
Foto: PrtScr: Batlak i Hujdur

Odbio si otići na rad u Libiju i zarađivati petro dolare. Tada si rekao: "Ja sam potreban svom narodu i mi moramo obezbijediti slobodu, za Libiju će biti vremena."

Dragi ZLATNI LJILJANE, danas je sloboda na vidiku, a ti Libiju nećeš nikada vidjeti jer si svoj život ugradio u temelj naše bolje sutrašnjice.

Za ovo ratno vrijeme nisam upoznao čovjeka sa prefinjenijim osjećajem da predvidi događaj, da pravovremeno registruje opasnost i da joj se tako hrabro suprotstavi.

Nikad neću zaboraviti tvoje riječi izgovorene nekoliko dana prije neprijateljskog napada : "Ovdje neće biti Herceg Bosne, makar se sam borio protiv nje. Moja djeca neće ovim Mostarom hodati pognute glave i uvijek će biti MUSLIMANI". Znam dobro koliko su te neprijatelji poštovali i bojali te se.

Batlak i Arif Pašalić
Foto: PrtScr: Batlak i Arif Pašalić

Položio si život na Sjevernom logoru predvodeći svoje hrabre lavove Popaja, Švabu, Esu i ostale naše šehide i žive junake. Mnogi živi junaci danas kažu: „Da nam ne poginu Hujka bili bismo u Grudama“.

Dragi Mitko, bio sam i uvijek ću biti ponosan što sam bio i ostao tvoj vojnik, što si moj Komandant. Dragi prijatelju, za sve učinjeno za ovaj napaćeni narod i mladu državu neizmjerna ti hvala. Neka ti je lahka naša bosanska zemlja i neka je tebi i svim šehidima vječni rahmet.

Uvijek tvoj prijatelj Edo
Mostar, kraj marta 1994. godine"

Neka je slava i hvala, i vječni rahmet, komadanu Hujduru Hujki i svim njegovim saborcima koji položiše svoje živote za našu slobodu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije