Zastava s ljiljanima ispred UN-a dala je krila Armiji RBiH

1
Radiosarajevo.ba
Zastava s ljiljanima ispred UN-a dala je krila Armiji RBiH
Facebook / Dan kad se u UN-u zavijorila zastava RBiH

Zastava Republike Bosne i Hercegovine, koja je usvojena 4. maja 1992. godine, prvi put je zvanično predstavljena 22. maja 1992. godine ispred zgrade Ujedinjenih naroda (UN) u New Yorku.

Tog dana je, naime, Generalna skupština Ujedinjenih naroda (UN), prije 30 godina, primila Republiku Bosnu i Hercegovinu među svoje članove.

Zastava s liljanima je kreirana po onoj srednjovjekovne Bosne i bosanske dinastije Kotromanić. Poslije mnogo teških stoljeća naše zemlje, podignuta je svečano na jarbol na East Riveru.

SDA: "Zbog izbora Marina Vukoje Trojka je sva buduća imenovanja dala u ruke HDZ-u"

SDA: "Zbog izbora Marina Vukoje Trojka je sva buduća imenovanja dala u ruke HDZ-u"

"Ovaj datum, 22. maja, kada je BiH po prvi put u svojoj historiji primjena u UN, bio je značajan datum koji je dao krila Armiji BiH da istraje u odbrani BiH koja je agresijom režima Slobodana Miloševića bila brutalno napadnuta. Opredjeljenje građana BiH da grade nezavisnu i suverenu državu, ravnopravnih naroda i građana, dobilo je satisfakciju priznanjem od Evropske zajednice, danas EU, 6. aprila, onda 7. aprila priznanjem Amerike, a potom 22. maja prijemom u UN“, kazao je ranije za Radiosarajevo.ba Miro Lazović, predsjednik Skupštine BiH od 1992. do 1995. godine.

Muhamed Šaćirbegović, nekadašnji ministar vanjskih poslova BiH i prvi ambasador BiH pri UN-u, kazao je ranije za Radiosarajevo.ba da je 22. maj jedan od najznačajnijih datuma u historiji naše zemlje.

Put do članstva u ovu organizaciju, prisjeća se, koji je u to vrijeme bio predstavnik Vlade BiH u SAD, praćen je raznim opstrukcijama. Pravljen problem i što je naš zahtjev za aplikaciju stigao putem faksa iz opkoljenog Sarajeva.

"Nasreću, desetak dana prije prijema, dr. Haris Silajdžić, tadašnji ministar vanjskih poslova, došao je u New York i napravili smo novu aplikaciju. On je potpisao i uz pomoć prijatelja iz Austrije odnijeli smo je direktno u kancelariju tadašnjeg generalnog sekretara UN-a Butrosa Butrosa Galija“, sjeća se Šaćirbegović.

Uslijedila je neizvjesnost kako će aplikacija biti dočekana, s obzirom na daljnje pokušaje određenih snaga da se spriječi prijem naše zemlje u članstvo.

"U to vrijeme prijem u UN su čekale Slovenija i Hrvatska. Mi smo čuli da postoje pokušaji da se BiH odvoji od statusa koji su imale te dvije zemlje. Išli smo kod predsjednika Generalne skupštine UN-a i kazali da je to nemoguće. Na kraju, Slovenija je primljena prva, BiH druga, a Hrvatska poslije nas. Bio je to prvi diplomatski uspjeh naše ratom zahvaćene zemlje i garant našem međunarodnom priznanju i nezavisnosti“, kazao je Šaćirbegović.

Prisjetio se i dana kada je podignuta bh. zastava u New Yorku.

"Tog 22. maja 1992. kada je BiH bila primljena u UN budi moja sjećanja na jedan sunčani, topao dan i naš osjećaj optimizma da je BiH dobila veću kontrolu nad njezinom budućnošću“, kazao je Šaćirbegović.

Miro Lazović smatra da 22. maj mora postati relevantan datum koji će državne institucije uključiti u buduće zakone o državnim praznicima.

"Smatram da je to prihvatljiv za sve građane i narode u BiH“, zaključio je Lazović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije