Dan kada se u Parizu cijeli svijet divio antifašističkoj Armiji RBiH

6
F. V.
Dan kada se u Parizu cijeli svijet divio antifašističkoj Armiji RBiH
Foto: Centar za mir Mostar / Semir Drljević Lovac nosi zastavu s ljiljanima u Parizu

Armija Republike Bosne i Hercegovine je jedini nasljednik velike antifašističke tradicije Bosne i Hercegovine, poručio je svojevremeno Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić.

Dok Evropa i svijet ustaju protiv putinizma koji, poput Hitlerove Njemačke, napada susjedne zemlje i atakuje na vrijednosti demokratskog svijeta, dok jača krajnja desnica i snaži populizam, važno se prisjetiti i tih vrijednosti na kojima je počela borba za slobodu Bosne i Hercegovine.

Armija RBiH nastala je na idealima Platforme Predsjedništva BiH iz juna 1992. godine, Ona koja je bila temeljni politički akt koji je definirao političke ciljeve borbe u kojoj je bila angažirana Armija RBiH. General Jovan Jovo Divjak je znao reći da je to najjači dokument poslije 1943. godine. Ona afirmira snažnu zajedničku borbu svih Bosanaca i Hercegovaca.

NSRS predložila 13 zaključaka kojima negiraju genocid u Srebrenici: Traže smjenu Zlatka Lagumdžije

NSRS predložila 13 zaključaka kojima negiraju genocid u Srebrenici: Traže smjenu Zlatka Lagumdžije

Takvoj, slavnoj, antifašističkoj vojsci cijeli svijet je odao poštovanje na Dan pobjede nad fašizmom, 9. maja 1995. godine. To je najveće priznanje koje su dobili najbolji sinovi i kćeri naše domovine, vojska jedne male, ali hrabre države, odlučne da opstane.

Naime, tog 9. maja 1995. godine dana Bosna i Hercegovina prvi put u svojoj historiji dobila poziv da učestvuje u vojnoj paradi u povodu Dana pobjede nad fašizmom.

"Armija RBiH na ovaj način je dobila priznanje svijeta za borbu koju je vodila i postala dio evropske antifašističke porodice", objavljeno je svojevremeno u video snimku Centra za mir i multietničku saradnju Mostar.

Zastava s ljiljanima koju je u glavnom gradu Francuske nosio legendarni mostarski komandant, jedan od ratnih komandanata 41. motorizovane Viteške brigade, Semir Drljević Lovac, je zastava pod kojom su ginuli najbolji sinovi Bosne i Hercegovine, zastava Kraljevine Bosne, jedne od najstarijih država Evrope.

Bilo je to, također, priznanje i herojskoj borbi Mostaraca koji su u nemogućim uslovima "odbranili državnost BiH i principe zajedničkog života na ovim prostorima".

Sve je to bila Armija BiH, antifašistička vojska nepokorene države.

Neka je vječni rahmet, slava i hvala herojima Armije RBiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije