Tahirović: Zadovoljni smo promjenom kazne Karadžiću u doživotni zatvor

Radiosarajevo.ba
Tahirović: Zadovoljni smo promjenom kazne Karadžiću u doživotni zatvor
FOTO: AA / Murat Tahirović
Udruženja žrtava i svjedoka genocida je zadovoljno današnjom presudom ratnom zločincu Radovanu Karadžiću kojom je osuđen na doživotni zatvor, kazao je danas u Haagu nakon izricanja presude predsjednik tog udruženja Murat Tahirović.

Dodao je da su žrtve i njihove porodice očekivale da će biti potvrđene sve tačke po kojima je bio osuđen u provstepenom postupku.

"Nadali smo se da bi trebao biti osuđen i po prvoj tački, nažalost, očito da standardi koje je ovaj sud uspostavio još pred presudom Krstić iz 2004. godine, ostaju. Primjenjuju ih i dalje i vjerovatno će i kroz druge, kao što je slučaj Mladić, ostati na tome", kazao je Tahirović.

On je izrazio zadovoljstvo time što je Sudsko vijeće promijenilo kaznu u doživotni zatvor za Radovana Karadžića, posebno navodeći primjere drugih počinioca genocida u Srebrenici.

"Nismo uspjeli više, ali s obzirom na sva dešavanja u regionu ipak smo zadovoljni. Ova presuda je na neki način satisfakcija žrtavama. Nažalost, pravda je sama po sebi velika nepravda, jer nikada pravde nemate u cjelini onako kako bi trebali imati, niti je ona moguća, s obzirom na to da su izgubljeni životi i oni se ne mogu vratiti. Međutim,ovo je na neki način satisfakcija žrtavama i putokaz za neku budućnost narednim generacijama da će svaki zločin ipak biti kažnjeni", kazao je Tahirović.

Predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida kazao je kako će danas biti održan i sastanak sa glavnim haškim tužiteljem Sergeom Brammertzom.

"Povod sastanaka koji smo tražili prije same presude je da čujemo njegovo mišljenje o samoj presudi Karadžiću i da vidimo šta je i sa drugim presudama koji se vode pred ovim sudom, a to su predmeti Mladić, Simatović i Stanišić", kazao je Tahirović.

Drugostepenom (konačnom) presudom bivši predsjednik Republike Srpske (RS) Radovan Karadžić proglašen je krivim za genocid i druge teške zločine počinjene u Bosni i Hercegovini u periodu od 1992. do 1995. godine, ali ne i za počinjenje genocida u sedam bh. općina.

Međunarodni mehanizam za krivične sudove (MMKS) u Haagu danas je saopćio presudu ovom ratnom zločincu kojom je osuđen na doživotni zatvor, dok je prvestepenom presudom bio osuđen na 40 godina zatvora.

Sve o presudi Radovanu Karadžiću čitajte na ovom LINKU.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije