Face TV / Tadić: U Tužilaštvu postoji tužba protiv Izetbegovića, Čovića i Dodika

29. 05. 2020. u 20:29:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 2002

Gordana Tadić, glavna tužiteljica Tužilaštva Bosne i Hercegovine, tokom gostovanja na FACE TV-u potvrdila je da u državnom tužilaštvu postoji predmet u vezi revizije presude BiH protiv Srbije koji obuhvata Bakira Izetbegovića, Dragana Čovića i Mladena Ivanića.

Bakir Izetbegović je nakon privođenja Fadila Novalića negodovao zbog imenovanja Gordane Tadić na poziciju glavne tužiteljice Tužiteljstva BiH.

"Siguran sam da nikakvih dokaza nema, da ih neće ni biti, i da se radi o nastavku udara na bošnjačke prvake koje je počelo imenovanjem Gordane Tadić na poziciju glavne tužiteljice Tužiteljstva BiH i podizanjem niza optužnica protiv generala Armije RBiH", rekao je Izetbegović.

Tadić je nagovijestila da je Bakir Izetbegović ovako reagovao jer postoji prijava protiv njega, za žalbu Sudu pravde i da su u tom predmetu Dragan Čović i Mladen Ivanić, a prijavu podnio Murat Tahirović.

Ona se osvrnula na predmet i pojasnila je proceduralne stvari ne ulazeći u sami meritum, jer kako kaže tim od tri tužioca radi na tome.

"Nakon novinskog članka SIPA je izvršila provjere i utvrđeno je da je to nadležnost Tužilaštva BiH i na tome radi tim tužilaca. Neki kažu da radimo presporo, ali vrijeme je pandemije. Mi smo se kao zemlja trebali pripremiti za to. Ima za sada poprilično otvorenih predmeta za ugrožavanje zdravlja za vrijeme pandemije", pojasnila je Tadić.

Dodala je da je Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo isprva otvorilo istragu, koju je preuzelo državno tužilaštvo.

Preuzeta istraga

"To je bila pravna, a ne politička intervencija. U spisu su bila samo četiri papira. U medijima su se pojavili istupi da smo trebali preuzeti ogromnu dokumentaciju, ali tužiteljica iz sarajevskog tužilaštva kazala je da je otvorila istragu, da ne bi došlo do uništavanja dokaza. Radi se o osnovnoj dokumentaciji", ustvrdila je Tadić.

Ona je dodala da je odmah po preuzimanju predmeta oformila tim od tri tužioca, i oni sada rade svoj posao.

"Ne mogu govoriti šta će se dalje dešavati. Što se tiče ZKP-a SIPA je imala pravo da ih zadrži na 24 sata, Tužilaštvi, na 24 sata i Sud isto tako...Ne odlučujem da li će ostati u pritvoru, to tužioci odlučuju oni daju prijedlog. Ne mogu govortiti o živom predmetu, jer nikakav akt prema Sudu nije otišao. Ne mogu vam potvrditi da li je prijedlog napisan, jer to tužilački tim radi", kaže Tadić.

U nastavku intervjua Tadić je upitana da da mišljenje o pismu Bakira Izetbegovića, na šta je kazala:

"To je direktan pristisak na rad Tužilaštva i ugrožavanje moje sigurnosti i sigunosti moje porodice koja je već bila ugrožena. Moja sigurnost je dodatno pogoršana, a moram reći da imam u užoj i široj porodici višenacionalne članove. To je sramota koja se nanosi cijeloj mojoj porodici. To je jedna vrsta kelevete. To je prijetnja i pritisak i želja da neko drugi dođe na mjesto glavnog tužioca. Ne znam ko bi gospodinu Bakiru Izetbegoviću više odgovarao", rekla je glavna tužiteljka.

Predmet izložen pažnji javnosti

Tadić je ponovo potcrtala da se ne osjeća sigurno.

"Ne osjećam se sigurno u FBiH gdje provodim život sa cijelom svojom porodicom. Svi članovi moje porodice su u BiH. Ne znam je li to pritisak da napustimo BiH? Ja sam jaka osoba, radim na osnovu činjenica i zakona, na osnovu Ustava. Tako ću nastaviti. Ovo je samo jedan od predmeta. Imamo 6.000 prijavljenih osoba, a ovo su samo tri osobe. Ovaj predmet nije trebao biti toliko izložen pažnji javnosti. Uvijek postoji presumpocija nevinosti bez obzira koliko imate dokaz", rezlutna je bila Tadić.

Tadić je u nastavku razgovora kazala je da su novinari mnogo pomogli u radu Tužilaštva.

"Ne mogu govoriti o dokazima. Na istragu niko ne smije uticati. Bilo kakvo neodgovorno ponašanje bilo koga može se tretirati kao ometanje istrage", kaže Tadić.

Na pitanje šta je u aferi "Respiratori" tumačeno kao pranje novca, Tadić je rekla da ne može kazati.

"Tužioci vode predmet, oni će donijeti tužilačku odlulku na osnovu materijalnih dokumenata. Ne mogu ništa više reći o tome. Sam naziv afera za Tužilaštvo nije poznat pojam. Mi imamo predmete i prijavljena lica, osumnjičena i optužena lica", kazala je Tadić. Napomenula je da je ovaj predmet je označen kao predmet organizovanog kriminala i korupcije.

Dodala je i da će Milorad Dodik će biti pozvan u Tužilaštvo BiH zbog afere "prisluškivanje".

Ostatak teksta pročitajte OVDJE

KOMENTARI (8)