Svjetski dan pošte obilježila dodjelom nagrade za najljepše dječije pismo

0
Radiosarajevo.ba
Svjetski dan pošte obilježila dodjelom nagrade za najljepše dječije pismo
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Svečanost u BH Pošti

BH Pošta je Svjetski dan pošte obilježila svečanom dodjelom nagrada za Najljepše dječije pismo u 2020.godini.

Bosna i Hercegovina, kao jedna od 192 država članica Svjetskog poštanskog saveza, svake godine obilježava taj dan ukazujući na važnost poštanskih i ostalih usluga u BiH i šire.

Svjesna brzine života i potreba korisnika za stalnim promjenama, BH Pošta, kako je istaknuto, modernizacijom informacijskih tehnologija i uvođenjem najnovijih servisa razbija i širi lepezu novih i vrši nadogradnju postojećih usluga.

Generalni direktor BH Pošte Mirsad Mujić je na svečanosti koja je upriličena u Glavnoj pošti u Sarajevu, kazao da su u fokusu ovogodišnjeg obilježavanja bili mladi talenti, učenici koji su učestvovali na 49. Međunarodnom takmičenju za najljepše pismo 2020.godine.

"Cilj takmičenja je poticanje kreativnosti, promocija očuvanja pisane riječi i pisanja pisama, druženja i međusobnog upoznavanja", kazao je Mujić.

Takmičenje su zajedno realizirali domaći poštanski operateri – BH Pošta, HP Mostar i Pošte Srpske, a direktori i članovi Uprava tri poštanska operatera su uručili nagrade pobjednicima takmičenja - Ani Lasić, učenici OŠ Biograci, Jare; Danijelu Mijatoviću učeniku OŠ Branko Čopić, Donji Agići, Novi Grad i Adni Međić, učenici Prve osnovne škole Maglaj.

Također su nagrađeni i nastavnici učenika: Miro Naletilić, Ljiljana Knežević i Mirza Ahmetović.

Svečanost u BH Pošti - undefined

Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba: Svečanost u BH Pošti

Ovogodišnja dodjela nagrade organizirana je u smanjenom kapacitetu zbog pandemije COVID-19, ali iz BH Pošte nisu željeli prekidati tradiciju.

Inače, Svjetski dan pošte, 9. oktobar, obilježava se svake godine kao dan osnivanja Svjetskog poštanskog saveza (UPU), jedne od najstarijih međunarodnih organizacija. Savez je osnovan 1874.godine s ciljem jednostavnije saradnje država, provođenja međunarodnih poštanskih dužnosti i pravila, te boljeg povezivanja u okviru svjetskog poštanskog sistema.

Na Svjetskom poštanskom kongresu, održanom 1969.godine u Tokiju, odlučeno je da se 9. oktobar obilježava kao godišnjica osnivanja UPU-a.

Tim povodom, države članice Saveza, potaknute su na organiziranje i promociju vlastitih nacionalih aktivnosti, kako bi kroz više od 600.000 poštanskih jedinica, na globalnom planu, promovirale postojeće i nove usluge i servise u okviru Dana otvorenih vrata.

BH Pošta je Svjetski dan pošte obilježila posjetom školama u Bosni i Hercegovini i kroz jedan školski sat, zaposlenici BH Pošte su upoznali učenike s radom i važnošću pošte u društvu na način prilagođen njihovom uzrastu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije