Svjedok strahota iz Jablanice: "Izašao sam vani i čuo vapaj i jauk..."

0
Radiosarajevo.ba
Svjedok strahota iz Jablanice: "Izašao sam vani i čuo vapaj i jauk..."
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Donja Jablanica nakon poplava

Spasioci su u subotu, 5. oktobra ujutro započeli potragu za nestalima u selu Donja Jablanica u sjevernom dijelu Hercegovine koje je zatrpano golemim nanosima kamena, pijeska i mulja u katastrofalnim poplavama koje su dan ranije pogodile Bosnu i Hercegovinu.

Pripadnici Civilne zaštite, vatrogasaca, Gorske službe spašavanja i drugih službi pokušavaju doprijeti do kuća za koje se strahuje da kriju najveći broj nestalih u poplavama i odronima koje su u noći na petak pogodile općine Jablanicu i Konjic, te još nekoliko srednjobosanskih općina.

Pretražuje se i Neretva budući da je bilo dojava da su bujice odnijele najmanje jednoga muškarca prema toj rijeci

Vanredna press konferencija Vlade FBiH: "Danas ćemo razmatrati odluku o danu žalosti"

Vanredna press konferencija Vlade FBiH: "Danas ćemo razmatrati odluku o danu žalosti"

"Tutanj me probudio oko 1 sat. Vidim balvane i kamenje ispred kuće. Istrčao sam vani, a samo se čuje jauk i vapaj u mraku. S baterijom vidiš samo vodu i čuješ huk. Klizište je prošlo pored. Razlog? Jalovina od majdana je uzrok.

Gore iznad kamenolom. Hvala Bogu, niko iz moje porodice nije povrijeđen. Nažalost, kasnije saznajem - ujna je poginula; bila je sama u kući i nije mogla izaći", kazao je za Bljesak.info Smajo Tufek. Načelnik Jablanice Damir Šabanović kaže da je angažovan veliki broj spasilaca i građevinskih mašina.

"Dajemo maksimum napora da pomognemo svima, da spasimo ljude i objekte", rekao je on. Prema posljednjim podacima pronađeno je 13 tijela nastradalih, dok mediji javljaju i o još jednom pronađenom na području Jablanice, koji su žrtve poplava i odrona kamenja, piše Bljesak.info.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije