Poplave u BiH: Adnan Topalović upozorava na ljudski nemar i potrebu za preventivom

1
Radiosarajevo.ba
Poplave u BiH: Adnan Topalović upozorava na ljudski nemar i potrebu za preventivom
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Katastrofa u Donjoj Jablanici

Adnan Topalović, rukovodilac Odjela za prognozu Agencije za vodno područje rijeke Save, govorio je o izazovima u prognoziranju prirodnih nepogoda poput poplava koje su pogodile Bosnu i Hercegovinu.

U intervjuu za Al Jazeeru, Topalović je naglasio da je vrlo teško predvidjeti ovakve događaje, s obzirom na to da se situacije razvijaju brzo i često iznenada.

"Iako apsolutna zaštita od poplava ne postoji, može se djelovati preventivno. Mnoge mjere su već poduzete", istaknuo je Topalović. On je podsjetio da je Agencija još 2. oktobra izdala upozorenje o mogućem vanrednom hidrometeorološkom stanju u Unsko-sanskom kantonu, kao i o opasnosti od bujica.

Odron zatrpao kamion vozača Matka: 'Odigralo se u nekoliko sekundi, cesta ispred mene je nestala'

Odron zatrpao kamion vozača Matka: 'Odigralo se u nekoliko sekundi, cesta ispred mene je nestala'

Topalović je naglasio da se, iako su neke preventivne mjere već primijenjene, uvijek mogu pojaviti područja koja ranije nisu bila pogođena poplavama. "Neophodan je kontinuiran pristup i razvoj preventivnih mjera, kao i građevinskih radova na vodotocima", dodao je.

On je također ukazao na ljudski nemar kao jedan od uzroka problema na vodotocima druge kategorije, koji se često zanemaruju. 

"Smatram da posebno lokalne zajednice kad su u pitanju i urbanistička planiranja i izdavanja urbanističkih dozvola moraju voditi računa i slušati struku. Prirodu ne možemo promijeniti, možemo je samo kontrolisati", izjavio je Topalović.

Cijelu intervju možete pogledati na video snimku ispod: 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije