Svjedok na procesu Čauševiću: Bio je bezobrazan i govorio da "ne diram" neke

Detektor.ba
Svjedok na procesu Čauševiću: Bio je bezobrazan i govorio da "ne diram" neke
CIN / Kemal Čaušević
Na suđenju bivšem direktoru Uprave za indirektno oporezivanje (UIO), svjedok Državnog tužilaštva je kazao da je smijenjen s pozicije šefa Carinske ispostave u Bihaću jer nije radio po diktatu Kemala Čauševića.

Elvedin Rizvan, koji je na mjesto šefa Carinske ispostave u Bihaću postavljen 2010. godine, posvjedočio je da je došao u određene sukobe jer visokotarifna roba, poput kafe, nije se carinila kako je propisano. Pojasnio je da je trebala biti carinjena po cijeni koju na dan uvoza određuje berza.

Prilikom samog imenovanja, svjedoku je, kako je ustvrdio, Čaušević rekao: “Ti ćeš mene samo slušati, radit ćeš kako ti ja kažem.” Rizvan je pojasnio da je te riječi shvatio na svoj način i da direktora može slušati dok ne dođe do protuzakonitosti.

Bio je slučaj, kako je pojasnio Rizvan, kada je uvezena roba koja zaslužuje veći cjenovni obračun i onda ga je pozvao Čaušević telefonom.

“Rekao mi je: ‘Nemoj da diraš te ljude.’ Govorio je bezobraznim rječnikom i da pazim šta radim. Rekao sam da to kod mene ne može proći”, pojasnio je svjedok i naveo da je ta roba kasnije otišla za Sarajevo.

Rizvan smatra da je položaj direktora dojmio Čauševića i da je želio biti žestoki momak. “Pričao mi je da voli pare”, dodao je svjedok.

Nakon osam mjeseci provedenih u ispostavi u Bihaću, Čaušević je, prema svjedoku, napisao rješenje kojim ga je smijenio. “Moj utisak je da je to uradio zato što nisam radio po njegovom diktatu”, kazao je svjedok, napomenuvši da ako biste došli u sukob sa Čauševićem, imali biste velikih problema.

Spomenuo je i da je čuo za firmu “Eko-San”, ali sa sigurnošću nije mogao tvrditi da li je uvozila robu u periodu kada je bio u bihaćkoj ispostavi, osim da se u kuloarima pričalo kako se kineska roba koju uvoze ne smije pregledati.

Optužnica tereti Čauševića za zloupotrebu službenog položaja, pranje novca te primanje dara i drugih oblika koristi, a Anesa Sadikovića za davanje dara i drugih oblika koristi.

Svjedok je rekao da misli da je, osim njegove, bilo još smjena, a da je u obrazloženju stajalo da su ti ljudi kriminalci. Tokom unakrsnog ispitivanja, svjedok je potvrdio da je osuđen jer je primio dar.

“Osuđen sam jer sam za 170 maraka oštetio državu. Vaš branjenik bi trebao dobiti 1.000 godina ako se tako gleda”, izjavio je svjedok.

Odgovarajući na pitanja optuženog Čauševića, svjedok je kazao da je oslobođen u disciplinskom postupku koji se vodio u Sudu Bosne i Hercegovine za primanje dara, kao i za uvoz oružja, nakon što je protiv njega podnesena prijava. Nije se mogao sjetiti da li je dva puta prijavljivan zbog napada na granične policajce.

Svjedok je Sadikovićevoj Odbrani rekao da Čaušević od njega nije tražio privilegije prilikom uvoza za firmu “Eko-San”.

Nastavak suđenja je 9. novembra.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije