Svjedočio bivši direktor KPZ-a: Šta se dešavalo na dan bjekstva Sejfovića

N. K.
Svjedočio bivši direktor KPZ-a: Šta se dešavalo na dan bjekstva Sejfovića
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Amel Sejfović

Svjedočenjem Softić Amera, bivšeg direktora u Kazneno-popravnom zavodu Sarajevo i Termiz Ediba zapovjednika stražarskih čuvara u ovoj ustanovi danas je u sarajevskom Kantonalnom sudu nastavljeno suđenje Amelu Sejfoviću i ostalima, koji se terete za planiranje i izvođenje njegovog bijega iz KPZ-a u septembru prošle godine.

Softić je ispričao kako je Amel Sejfović nešto malo prije prije bjekstva prebačen iz KPZ Zenica u KPZ Sarajevo iz njemu nepoznatih razloga, te da se raspored stražarskih čuvara pravi i dostavlja zaposlenicima dan prije samih dežura.

Na upit Tužilaštva KS-a kada je saznao za bijeg Amela Sejfovića, Softić je rekao da je o tome obavješten najkasnije sat vremena nakon ovih dešavanja.

„Nakon što sam obavješten da je Sejfović izvršio bjekstvo, odmah sam se uputio prema KPZ Sarajevo i obavijestio MUP KS-a kao i Tužilaštvo KS-a, te smo poduzeli sve što je bilo u našoj mogućnosti kako bi se otkrilo kako je došlo do bjekstva.“, rekao je Softić.

Prema njegovim riječima, na snimku sa nadzornih kamera uočili su šta se dešavalo prije te tokom samog bjekstva

„Nakon pregleda videa utvrdili smo da su pojedini zatvorski čuvari prekršili određena pravila. Zatvorski čuvar sa trećeg sprata, Nikola Simić, nije postupio po pravilu i izvršio pretres Amela Sejfovića prije nego što ga je odveo u ambulantu“, kazao je Softić

Također, po riječima bivšeg direktora KPZ Sarajevo, sam Sejfović je prema njegovim saznanjima bez potrebe odveden u ambulantu.

Na upit Kape Muhidina, advokata Amela Sejfovića, da li može objasniti kako se pištolj našao kod njegovog branjenika, Softić nije mogao dati odgovor.

Termiz Edib, zapovjednik zatvorskih stražara, se također prisjetio dešavanja od 3. septembra prošle godine.

Prema njegovim riječima, taj dan su radili najbolji zatvorski čuvari, ali i da Simić Nikola nije bio zadužen za odvođenje zatvorenika u ambulantu iako je to uradio kada je u pitanju Amel Sejfović.

Također, on je istakao da u knjizi protokola u ambulanti nije zavedeno zbog čega je Sejfović boravio u ambulanti.

Nakon svjedočenja Softića i Termiza, predsjednica Sudskog vijeća Begović Elvira zakazala je nastavak suđenja za 11. juli, kada je planirano saslušanje dva svjedoka optužbe.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije