Svjedoci: U akciji na selo Kunjerac nisu učestvovali Orić i Muhić

Radiosarajevo.ba
Svjedoci: U akciji na selo Kunjerac nisu učestvovali Orić i Muhić
Na suđenju Naseru Oriću i Sabahudinu Muhiću, svjedok odbrana je kazao da u akciji na selo Kunjerac 1992. godine nisu učestvovali optuženi, kao ni jedinice iz Srebrenice i Cerske.

Sabahudin Tutundžić rekao je da je 14. decembra 1992. godine učestvovao u akciji na selo Kunjerac zajedno s vojnim grupama kojima su komandovali Osman Malagić i Sadik Zuka. U toku akcije, kako je rekao svjedok, poginuo je njegov komandant Šemso Husić, a nakon toga su uspjeli zauzeti jednu kuću u kojoj su zatekli municiju i dva tijela.

"Ja nisam poznavao te ljude. Mislim da je Salko Ahmetović ili Ibro rekao: 'Pogledajte gdje je došao Mitar slikar da pogine'", kazao je svjedok, negirajući da je vidio povrede od mitraljeza na tijelu, za koje je rekao da je nakon akcije ostalo u kući u Kunjercu.

Svjedok je dodao i da je u toku akcije vidio dvojicu preživjelih koji su pobjegli prema vodovodu udaljenom 200 metara.

Tutundžić je negirao da su jedinice iz Srebrenice i Cerske učestvovale u ovoj akciji, kao i optuženi Sabahudin Muhić koga je poznavao od prije rata. Naveo je da je Nasera Orića upoznao tek 1993. godine.

Orić i Sabahudin Muhić optuženi su da su kao pripadnici Teritorijalne odbrane (TO) ABiH, učestvovali u ubistvu tri srpska zarobljenika 1992. godine u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac. Prema optužnici, Orić je bio komandant štaba TO-a ABiH, a Muhić pripadnik tih snaga.

Drugi svjedok odbrana Fikret Mustafić je kazao da je 1992. godine bio u selu Maćesi na području Cerske kod Vlasenice. Rekao je da je Cerska bila odsječena od Srebrenice te godine. U maju 1992. godine, kako je kazao, svjedok je učestvovao u akciji kod Kamenice u oslobađanju logora u Liplju.

"Čuo sam da je bio napad srpskih snaga iz Kravice na barikadu u Lolićima", rekao je Mustafić.

On je negirao poznanstvo sa svjedokom O-1, kao i da je ovaj svjedok bio u Teritorijalnoj odbrani Cerska. Zaštićeni svjedok O–1 je na ročištu u februaru prošle godine kazao da mu je komandir bio Alija Muškić.

Svjedok Mustafić je kazao da zna Muškića i da ga nije viđao u borbenim dejstvima u Cerskoj, kao niti da zna da je on bio komandir. Dodao je da na području Cerske nema drugih osoba sa njegovim imenom i prezimenom.

Odgovarajući na pitanja odbrane svjedok je kazao da mu nisu poznata sela Zalazje i Kunjerac, te da je Orića, osobu po nadimku ''Šošon'' i Zulfu Tursundžića upoznao 1993. godine.

Predsjedavajući sudija Šaban Maksumić je kazao da ročište u ovom predmetu nije održano jučer kako je planirano, zbog hapšenja Muhića zbog krivičnog djela napad na službeno lice u Tuzli.

Suđenje će biti nastavljeno 28. marta, piše BIRN.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije