Okončan dokazni postupak protiv Nasera Orića

Fena
Okončan dokazni postupak protiv Nasera Orića
EPA / Ilustracija
Ulaganjem materijalnih dokaza Tužilaštvo BiH okončalo je dokazni postupak na suđenju Naseru Oriću i Sabahudinu Muhiću za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika počinjen 1992. godine u selima oko Srebrenice i Bratunca.

Tužilaštvo BiH je uložilo kao dokaz fotodokumentaciju Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona od 16. februara 2011. godine o obradi posmrtnih ostataka ekshumiranih iz sela Zalazje, a među kojima su i posmrtni ostaci Slobodana Ilića.

Uloženi su i izvodi iz matične knjige umrlih Slobodana Ilića, Milutina Miloševića i Mitra Savića, kao i pokaz lica mjesta koji je uradila Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) 26. augusta prošle godine, gdje je bio prisutan i zaštićeni svjedok O-1.

Odbrane optuženih su prigovorile na dokaz o pokazu lica mjesta zbog zakonitosti, jer nema popratnu dokumentaciju, a nije ni predočen svjedoku 0-1.

Orić i Muhić su optuženi da su ubili trojicu ratnih zarobljenika srpske nacionalnosti (Milutina Miloševića, Mitra Savića i Slobodana Ilića) u selima Zalazje, Lolić i Kunjerac. Prema optužnici, Orić je bio komandant štaba Teritorijalne odbrane Armije BiH (ABiH) a Muhić pripadnik tih snaga.

Tužilac Miroslav Janjić je uložio i nekoliko dokumenata na kojima je fotodokumentacija s pokaza mjesta, koju je uradio Centar javne bezbjednosti (CJB) Bijeljina, a koje je obavio svjedok O-1, te svjedoci Milan Jeremić i Milomir Lazarević.

Lejla Čović, braniteljica optuženog Orića, prigovorila je na zakonitost ovih dokaza, jer ne postoji popratna dokumentacija da li je postupano u skladu sa Zakonom o krivičnom postupku, te zbog toga što nije predočavana svjedocima.

Naredno suđenje je zakazano za 13. decembar kada će odbrana započeti dokazni postupak, prenosi BIRN.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije