"Svjedoci genocida u Prijedoru i dalje poniženi jer im se zabranjuje pravo na istinu i pravdu!"

3
Radiosarajevo.ba
"Svjedoci genocida u Prijedoru i dalje poniženi jer im se zabranjuje pravo na istinu i pravdu!"
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Prijedorčani došli pred Sud BiH

Iz Instituta za istraživanje genocida Kanada (IGK) danas, 22. decembra, komentirali su izrečenu presudu za zločine u selu Zecovi.

Podsjetimo, Sud Bosne i Hercegovine osudio je danas petoricu optuženih za zločine počinjene 23. jula 1992. u prijedorskom selu Zecovi na ukupno 59 godina zatvora, dok su ostali oslobođeni. Više o tome čitajte OVDJE.

"Naučno dokazan genocid u Prijedoru je istina o ponižavanju ljudskog dostojanstva i nacionalnog identiteta Bošnjaka i Hrvata, istina o uništavanju svega postojećeg što odražava bošnjački i hrvatski nacionalni identitet, istina o getoizaciji Bošnjaka i Hrvata u cilju stvaranja 'Velike Srbije', istina o pokušaju uništenja Bošnjaka i Hrvata kao nacija i prisvajanju teritorija gdje su živjeli", navode iz IGK, ističući kako je Prijedor daleko "od istine i pravde, od katarze, priznanja zločina i traženja oprosta od žrtve".

Tragedija u Sarajevu: U koritu Miljacke pronađeno tijelo žene

Tragedija u Sarajevu: U koritu Miljacke pronađeno tijelo žene

"Ljudska budućnost mora biti primorana da sebe odredi prema genocidu u Prijedoru. Cilj genocidnog projekta je izbrisati svaki trag koji bi svjedočio da su Bošnjaci i Hrvati ikad u Prijedoru živjeli. Cilj je bio ubiti povijest grada Prijedora. Zlokobni pad u ljudsko ništavilo, u ljudsku mržnju urušio je humanu zadaću susretanja sa drugim u Prijedoru. Više od 30 godina od tog strašnog potonuća ljudskosti, Prijedor je još u dobu kulturne bijede u kojoj caruje egzekucija kulture sjećanja. Ali ima još onih koji ne zaboravljaju, nego utvrđuju prijedorski genocid. Jer nemoguće je imati prijedorsku budućnost u prostoru i vremenu egzistencije ideologije, politike i prakse koja je ubila mladost, ljude, žene, inteligenciju.

Samo kulutrom sjećanja, samo spomenikom za ubijenu mladost i za žrtve genocida se može ponovo slobodno popeti na prijedorsku brdo bolje i sretnije budućnosti. U međuvremenu dok se ne popnemo na slobodno brdo ljudskosti duboki naklon prijedorskoj mladosti i žrtvama genocida", poručuju.

Sud BiH donio presudu: 59 godina zatvora za zločin u Zecovima, osuđeno pet od 11 optuženih

Sud BiH donio presudu: 59 godina zatvora za zločin u Zecovima, osuđeno pet od 11 optuženih

Ubiti mladost, nastavljaju iz IGK, mogu samo oni koji u Boga ne vjeruju i koji Boga mrze: "Ubijena djeca Prijedora nastavljaju svoj život kroz prostor i vrijeme u kolektivnom pamćenju svih dobrih ljudi svjeta. Zato ubijena djeca, žrtve genocida u Prijedoru, nikada neće biti zaboravljena."

"Genocid u Prijedoru ostaje opomena čovjeku i čovječanstvu o neophodnosti stalne spremnosti za prepoznavanje politike zla u kojoj je genocid cilj, a ne posljedica rata. Preživjele žrtve i svjedoci genocida u Prijedoru ostaju i dalje poniženi jer im se zabranjuje pravo na sjećanje, istinu i pravdu. Ali žrtve neće odustati od borbe za istinu i pravdu sve dotle dok istina o agresiji i genocidu ne pobijedi, dok se ne postigne pravda za žrtve, ne donese mir za preživjele i ne izgradi prihvatljiva i ljudski snošljiva budućnost za bošnjačku i hrvatsku djecu u Prijedoru. Nećemo dopustiti da genocid u Prijedoru bude zaboravljen jer je strah od zaborava prijedorskog genocida veći od užasa srpskog zločina u Prijedoru", zaključuju iz IGK.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije