Prijedorske žrtve nakon presude poručile: "Za jednu žrtvu dobili su 105 dana zatvora. Žalosno..."

5
Anadolija
Prijedorske žrtve nakon presude poručile: "Za jednu žrtvu dobili su 105 dana zatvora. Žalosno..."
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Prijedorčani došli pred Sud BiH

Sud Bosne i Hercegovine osudio je danas petoricu optuženih za zločine počinjene 23. jula 1992. u prijedorskom selu Zecovi na ukupno 59 godina zatvora, dok su ostali oslobođeni.

Žrtve zločina nakon presude petorici od ukupno 11 optuženih poručili su da su nezadovoljni visinom kazne zatvora za broj ubijenih.

Fikret Bačić smatra da je ovo žalosna presuda iako će kazna ostati upisana kao historijska činjenica za mjesnu zajednicu Zecovi.

Rezultati posljednjih ispitivanja: Infekcija HIV-om sada se može vrlo učinkovito liječiti

Rezultati posljednjih ispitivanja: Infekcija HIV-om sada se može vrlo učinkovito liječiti

"Za jednu žrtvu, ubijenog u Zecovima dobili su 105 dana zatvora. Poštovano Sudijsko vijeće, ovo je žalosno. Iako je ovo historijski dan i činjenica za mjesnu zajednicu Zecovi, jer je ipak neko odgovarao, ali 105 dana po ubijenom. Postavio bih pitanje Sudu, Tužilaštvu BiH, svima koji se bave procesuiranjem ratnih zločinaca kao i ekshumacijama i pronalaskom vješto skrivenih tijela, posmrtnih ostataka: Kad će taj proces biti okončan?", rekao je Bačić novinarima.

Naglasio je da je ovom i ranijim presudama jasno pokazana suština zločina zbog čega su počinjeni.

Sud BiH donio presudu: 59 godina zatvora za zločin u Zecovima, osuđeno pet od 11 optuženih

Sud BiH donio presudu: 59 godina zatvora za zločin u Zecovima, osuđeno pet od 11 optuženih

"Nismo se smjeli drugačije zvati i imati drugačija imena", kazao je Bačić, dodajući da je očekivao da će Sud "izvući" informaciju o masovnim grobnicama 640 Prijedorčana za kojima se i dalje traga.

"Iako je tužilaštvo dokazalo da četiri optužena znaju za tijela, odnosno grobnicu, međutim, nisu uspjeli. Ovo je za mene nikakva presuda", kazao je.

Na kraju je potvrdio da su mnogi osuđeni za zločine nedostupni i da možda neće ni služiti kaznu.

"Za neke odranije znam da su se sklonili. Znam za Milunića da je već pobjegao prije mjesec dana. Znate da su u bjekstvu neki Prijedorčani koji su osuđeni i protiv koji se vodi postupak i da su se sklonili najvjerovatnije u Srbiju", kazao je Bačić.

Prvostepeno vijeće Suda Bosne i Hercegovine osudilo je Dušana Milunića na 12, Iliju Zorića na 20, Zorana Stojnića na osam, Zorana Milunića na 14 i Ljubišu Četića na pet godina zatvora za zločine protiv čovječnosti zbog progona ubistvima, prisilnim preseljenjem i nečovječnim djelima.

Edin Ramulić nakon presude za zločine u Zecovima: "Došli smo s nadom u pravdu, razočarani smo"

Edin Ramulić nakon presude za zločine u Zecovima: "Došli smo s nadom u pravdu, razočarani smo"

Ovom presudom su Radovan Četić, Željko Grbić, Boško i Rade Grujičić, Uroš Grujčić te Rajko Gnjatović oslobođeni krivice.

Niko od optuženih nije prisustvovao izricanju presude, a Sud je odredio pritvor prvostepeno osuđenima, osim Četiću, kojem su određene mjere zabrane.

Suđenje im je počelo prije skoro devet godina.

Prema optužnici, na području Zecova ubijeno je najmanje 150 civila bošnjačke nacionalnosti - u selu 69, na drugim lokacijama 20 civila, u logorima na području općine Prijedor 30 civila bošnjačke nacionalnosti, a ostali su ubijeni na drugim lokacijama i pod drugim okolnostima poslije progona. Mještani Zecova vođeni su u logore "Keraterm", "Omarska" i "Trnopolje".

Na ovu sudsku presudu dozvoljena je žalba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije