Ministar Delić: Djelatnost psihologa u Federaciji BiH dosad nije bila zakonski regulisana

2
Radiosarajevo.ba
Ministar Delić: Djelatnost psihologa u Federaciji BiH dosad nije bila zakonski regulisana
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Adnan Delić

Vlada Federacije BiH je na današnjoj sjednici, u petak, 22. decembra, u Sarajevu, a na prijedlog Federalnog ministarstva rada i socijalne politike utvrdila Nacrt zakona o djelatnosti psihologa u FBiH.

Iz Ministarstva podsjećaju da je prethodni nacrt zakona o djelatnosti psihologa Vlada FBiH utvrdila 2021. godine, a potom ga je prihvatio i Zastupnički dom, ali nije dobio podršku u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Nakon toga je zakon vraćen, tekst prilagođen i ponovo vraćen u proceduru, a nakon današnjeg utvrđivanja na Vladi FBiH, sljedeći korak je njegovo čitanje na domovima Parlamenta FBiH.

BHmeteo objavio prognozu za naredni period: Uživajte u suncu - evo kad se vraćaju kiša i grmljavina

BHmeteo objavio prognozu za naredni period: Uživajte u suncu - evo kad se vraćaju kiša i grmljavina

Cilj zakona je da se na sistematičan način uredi djelatnost psihologa u Federaciji BiH što podrazumijeva utvrđivanje prava na samostalno obavljanje poslova u struci, zatim pripravnički staž, stručni ispit i izdavanje licenci, te prava i obaveze psihologa i korisnika psiholoških usluga, način obavljanja djelatnosti psihologa, potom organiziranje komore psihologa, kao i nadzor nad obavljanjem ove djelatnosti, kao djelatnosti od interesa za Federaciju BiH.

Djelatnost psihologa u direktnoj je vezi sa kvalitetom života kompletnog društva, a kako je u oblasti socijalne politke dijagnostika, odnosno procjena mentalnog zdravlja, u direktnoj vezi sa ostvarivanjem prava iz oblasti penzionisanja, invaliditeta, ocjene radne sposobnosti i zaštite djece što je zbog nepostojanja normativa podložno različitim manipulacijama i zloupotrebama, federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić smatra da će se donošenjem ovog zakona doprinijeti uređenju ove oblasti i smanjenju manipulacija, posebno u dijelu koji se odnosi na uvođenje u određena prava iz oblasti socijalne zaštite.

Lakše do posla: Usvojena dopuna Zakona o radu, studentima će uskoro biti omogućen rad u FBiH

Lakše do posla: Usvojena dopuna Zakona o radu, studentima će uskoro biti omogućen rad u FBiH

"U Federaciji nismo do sada imali zakonski regulisanu oblast djelatnosti psihologa, pa samim tim ni utvrđena pravila i propise u dijagnostici koja je iznimno bitna u oblasti socijalne zaštite. Zato se u praksi događa da dijagnostiku rade nestručne osobe što može dovesti u opasnost osobe kojima je potreban stručni psihološki, psihijatrijski i psihoterapijski tretman, kao što su potencijalno suicidalne i psihotične osobe, osobe s poteškoćama u razvoju, osobe s profesionalnim oboljenjima i slično. Vrijeme u kojem živimo treba kvalitetan zakonski okvir kako bismo radili na razvoju sistema socijalne zaštite, a mi upravo radimo na tome donošenjem neophodnih zakonskih propisa", kazao je ministar.

Bosanskohercegovačko društvo pretrpjelo je kolektivnu traumu i djelatnost psihologa zasigurno je jedna od važnijih djelatnosti ne samo u oblasti socijalne zaštite, već i u oblasti zdravstva i obrazovanja, a sve češći slučajevi vršnjačkog nasilja i nasilja u porodici, smatra ministar Delić, također su jasan pokazatelj da je neophodno da se zakonski propisi donose i usklađuju s potrebama vremena u kojem živimo.

Konkretno, Zakon o djelatnosti psihologa, kaže Delić, bitan je i zbog mladih generacija koje su izložene različitim rizikofaktorima, posebno zbog ekstremne izloženosti internetu i društvenim platformama i utjecaja koje digitalno doba ima na psihičko zdravlje i kvalitet života djece i mladih.

Ministar ističe i nadanja da će ovaj zakon konačno dobiti potrebnu podršku u oba doma Parlamenta, te da će Federacija BiH po prvi put imati zakonski regulisanu ovu oblast.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije