MO BiH / Švicarska donacija zaštitne opreme protiv COVID-19

12. 03. 2021. u 12:18:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Ministar obrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić, veleposlanik Švicarske Konfederacije u BiH Nj.E. Daniel Hunn i načelnik Zajedničkog stožera Oružanih snaga BiH general-pukovnik Senad Mašović prisustvovali su u petak 12. marta 2021. godine u Sarajevu ceremoniji primopredaje zaštitne opreme za borbu protiv pandemije COVID-19, a koju je donirala švicarska vlada.

Radi se o vrijednoj pomoći od 20.000 zaštitnih maski te zaštitnih rukavica, toplomjera i sredstava za dezinfekciju, koje će u MO i OS BiH olakšati provođenje zaštitnih mjera od pandemija koronavirusa.

Prigodnoj ceremoniji u sarajevskom Domu OS BiH također su nazočili zamjenik ministra obrane BiH za politiku i planove Mijo Krešić, zamjenk načelnika Zajedničkog stožera OS BiH za operacije general-bojnik Ivica Jerkić, švicarski vojni izaslanik u BiH brigadir Urs Amiet te drugi visoki dužnosnici MO i OS BiH i Veleposlanstva Švicarske Konfederacije u BiH.

Uz izraze zahvalnosti za ovu donaciju, kao i višegodišnju potporu švicarske vlade Oružanim snagama BiH, ministar Podžić je naglasio da OS BiH u svemu dijele sve nedaće bosanskohercegovačkog društva pa tako i
borbu s pandemijom.

„Iako konstantno radimo uz mala finansijska izdvajanja, i u pandemiji smo pokazali da smo spremni u svemu pomoći čitavom stanovništvu u svim krajevima naše zemlje. A teško bismo to mogli bez pomoći prijatelja iz svijeta. Drago mi da su među takvim našim prijateljima i švicarski narod i švicarska vlada te smo ima na tome iznimno zahvalni,“ kazao je u svome obraćanju ministar Podžić.

Veleposlanik Švicarske Konferderacije u BiH Nj.E. Daniel Hunn u svom je obraćanju istaknuo kako mu je zadovoljstvo uručiti ovu donaciju Ministarstvu obrane i Oružanim snagama BiH, koje uvijek spremno pomažu građanima Bosne i Hercegovine te doprinose stabilnosti u cijelom okruženju.

„U naredne četiri godine uključit ćemo se u projekte s oko 30 miliona KM godišnje pomoći, surađujući s partnerima koji rade za dobrobit ove zemlje,“ najavio je veleposlanik Hunn.

Načelnik ZS OS BiH general-pukovnik Senad Mašović također je zahvalio donatorima te istaknuo da je sposobnost prilagođavanja od krucijalnog značaja pri izvršavanju svih zadaća u uvjetima pandemije.

„I pored svih prepreka uzrokovanih posljedicama širenja virusa uspjeli smo realizirati najveći dio planiranih aktivnosti za 2020. godinu. Svaka potpora naših prijatelja koja će doprinijeti našem uspješnom djelovanju od velike je koristi kako za nas, tako i za sve građane BiH,“ zaključio je general Mašović.

Ovom prilikom, za izniman doprinos razvoju obrambenog sistema BiH, švicarskom brigadiru Martinu Trachsleru uručena je Zlatna plaketa OS BiH.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (2)