Svi se radujemo proljeću, a meteorolozi upozoravaju: Poplave prijete Balkanu

Radiosarajevo.ba
Svi se radujemo proljeću, a meteorolozi upozoravaju: Poplave prijete Balkanu
Anadolija / Arhiva/Ilustracija
Stanovnici Europe izašli su iz jedne od najhladnijih zima u posljednjih nekoliko godina, te uveliko svi iščekujemo kakvo će nam proljeće biti ove godine.

Ipak, kako najavljuju meteorolozi u velikom dijelu Europe svi stanovnici će trebati još neko vrijeme zadržati svoje jakne i tople kapute, budući da će dva naredna mjeseca temperature i dalje biti niske, prenosi AccuWeather.

Posebno će biti hladno u Velikoj Britaniji, Holandiji, Njemačkoj, Poljskoj i Bjelorusiji, zbog čega se očekuje da će brojni Europljani svoj proljetni odmor provesti na Mediteranu, gdje će temperature biti blizu normalnih za ovo doba godine.

Produženje polarne fronte zraka tokom marta donijet će osjećaj da zima traje duže nego obično, a uz sve to postoji i mogućnost čestih hladnih oluja, koje će dodatno produbiti ove osjećaje.

Kada je riječ o balkanskoj regiji, proljetne temperature će biti poprilično blizu onih koje su normalne za ovo doba godine. Iako će hladni periodi obilježiti početak proljetne sezone, temperature ne bi trebale biti manje od prosjeka, no meteorolozi upozoravaju da ne spremate svoju toplu odjeću jer se očekuju česte promjene vremenskih uvjeta.

No, najveću bojazan izazvalo je upozorenje da je tokom proljeća povećana opasnost od poplava na području Balkana. Diljem regije, topljenje snijega bi moglo povećati vodostaje rijeka i jezera, zbog čega su poplave vrlo izvjesne, posebno ukoliko se zatopljenje dogodi za vrijeme oluja praćenih kišom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije