Dobro vrijeme za početak unapređenja pravosudnog sistema u BiH

Fena
Dobro vrijeme za početak unapređenja pravosudnog sistema u BiH
/ Ilustracija
U Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) danas će biti održan radni sastanak ambasadora Švedske u BiH i generalnog direktora Sudske administracije te zemlje s predstavnicima VSTV-a BiH.

Povod za održavanje radnog sastanka je planiranje dalje implementacije Projekta unapređenja efikasnosti sudova i odgovornosti sudija i tužilaca u BiH - faza 2 (Projekt ICEA), kojeg finansira Vlada Švedske u iznosu od 1,7 miliona eura za period 2017-2019. godina.

Taj sastanak je također prilika da se direktoru Sudske administracije Švedske, koji boravi u posjeti BiH, predstavi organizacija i rad VSTV-a BiH i pravosuđa u BiH, te dogovori plan daljih aktivnosti saradnje sa švedskom sudskom administracijom.

Osim unapređenja efikasnosti pravosuđa, cilj projekta jeste borba protiv korupcije i unapređenje transparentnosti pravosudnog sistema u BiH. Potreba za jačanjem nezavisnosti i odgovornosti pravosudnog sistema je naglašena i u Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju potpisanom s EU (SSP) i Evropskom partnerstvu. Isto se navodi kao prioritet i u Reformskoj agendi za Bosnu i Hercegovinu za 2015.-2018. kao i Akcionom planu za njenu realizaciju. 

Prema riječima ambasadora Švedske, ovo je vrlo dobro vrijeme za početak ozbiljnog unapređenja transparentnosti pravosudnog sistema u BiH. 

Projektom je predviđena analiza zakonskog okvira koji uređuje finansijske izvještaje nosilaca pravosudnih funkcija i uspostavu efektivnog sistema kontrole, obrade i objavljivanja podataka iz tih izvještaja, kao i uspostavu digitalnog registra finansijskih izvještaja nosilaca pravosudnih funkcija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije