Švedski ambasador šokiran zagađenjem zraka u Sarajevu

Fena
Švedski ambasador šokiran zagađenjem zraka u Sarajevu

Ambasador Švedske u BiH Anders Hagelberg najavio je danas da će u narednim danima fasada zgrade Ambasade Švedske u Sarajevu biti osvjetljena različitim bojama, u zavisnosti od zagađenja zraka, a u okviru kampanje "Pričajmo o zraku".

Pojasnio je da će smeđa i lila boja označavati opasan nivo zagađenja, narandžasta opasan nivo za osjetljive ljude i djecu, crvena vrlo opasan nivo zagađenja za sve, žuta nešto bolji kvalitet zraka, a zelena priihvatljiv kvalitet zraka.

- Kada sam prvi put došao u BiH, prošle zime, bio sam najblaže rečeno šokiran lošim kvalitetom zraka i iako neki kažu da ove zime nije tako strašno, ipak jeste, zapravo je smrtonosno - rekao je Hagelberg.

Dodao je da prema  podacima Svjetske zdravstvene organizacije  od zagađenja zraka u BiH umrlo 223 ljudi (na 100.000 stanovnika) i da je neshvatljivo  da to nije prvi prioritet u zemlji.

- Odlučni smo da učinimo koliko možemo na podizanju svijesti o ovom problemu, ali i da praktično poboljšamo situaciju, mada je najvažnije u svemu tome političko vodstvo - istakao je Hagelberg.

Zajedno s njim podršku kampanji su pružili ministrica okoliša i turizma FBiH, pomoćnik ministra okoliša RS, šef misije UN u BiH, šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH, ambasadori Italije, Slovačke, Njemačke, Švicarske, Norveške, zamjenik ambasadora Japana, te zamjenik šefa misije Ambasade SAD u BiH.  

Kampanju "Pričajmo o zraku" provodi Švedska agencija za zaštitu okoliša u BiH (SEPA), u saradnji sa Federalnim hidrometeorološkim zavodom BiH i Hidrometeorološkim zavodom RS.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije