Svečanost u Švedskoj: Ambasadorica Dilberović uručila zahvalnice zaslužnim kompanijama i pojedincima

1
Radiosarajevo.ba
Svečanost u Švedskoj: Ambasadorica Dilberović uručila zahvalnice zaslužnim kompanijama i pojedincima
Foto: Privatni album / Svečanost u Stockholmu

Pod pokroviteljstvom Ambasade Bosne i Hercegovine u Stockholmu prezentirano je udruženje Bosnien och Herzegovina Näringslivförening i Sverige (BHNS).

Inače, ovo udruženje nastalo je inicijativom ambasadorice Elvire Dilberović, koja je na ideji i realizaciji osnivanja ovoga društva radila proteklih godinu i pol.

Sam proces registracije, u skladu sa švedskim zakonom, završen je u julu 2022. godine. Na osnivačkoj skupštini, na kojoj je pristustvovalo preko dvadeset bh. privrednika, imenovan je Upravni odbor Udruženja, kojeg čine četiri člana i predsjednik. Za predsjednika je izabran Nazif Hasanović.

Charles Leclerc produžio ugovor sa Ferrarijem: Zarada od 50 miliona eura godišnje

Charles Leclerc produžio ugovor sa Ferrarijem: Zarada od 50 miliona eura godišnje

Počasni ambasador: Bh. naučnik Andrej Gajić dobitnik prestižne nagrade pod okriljem UN-a

Počasni ambasador: Bh. naučnik Andrej Gajić dobitnik prestižne nagrade pod okriljem UN-a

U sklopu programa, gospodin Hasanović izložio je misiju i viziju Udruženja, naglasivši da ih je osmislila NJ.E. ambasadorica BiH u K. Švedskoj Elvira Dilberović. Fokus rada Udruženja zasniva se na umrežavanju bh. privrednika i privrednih subjekata u K. Švedskoj, intenzivnoj saradnji sa privrednicima iz Bosne i Hercegovine, te na privlačenju investicija iz K. Švedske u BiH, kako bh. privrednika, tako i švedskih ulagača.

Prezentaciji BHNS su prisustvovale zvanice iz političkog i privrednog miljea K. Švedske, a u okviru programa linkom su se uključili direktor Privredne komore FBiH Mirsad Jašarspahić, Kerim Balić, mladi uspješni poduzetnik, Binella Nezić Vannesjo, uspješna Bosanka u K. Švedskoj, te poznata bh. modna dizajnerica Belma Tvico sa online modnom revijom.

Svečanost u Stockholmu

Prisutne je oduševilo izlaganje mladog poduzetnika Balića, koji je sa samo 27 godina uspio pokrenuti sada već respektabilnu IT kompaniju u BiH, te angažirati mlade ljude iz cijele zemlje. Binella Nezić Vannesjo je također predstavila svoju firmu. Ona je iz ratnog Sarajeva stigla u Švedsku i trenutno sa suprugom vodi jednu od najuspješnijih kompanija u ovoj zemlji, u čijim se pogonima proizvode dijelovi za industrijske gigante poput Volva i Scanie.

Događaj je imao i humanitarni karakter. Naime, Silva Memić, predsjednica Udruženja Our kids/Naša djeca/Vara barn, koje se godinama zalaže za pomoć i prava djece sa poteškoćama u razvoju i djece bez roditeljskog staranja u Bosni i Hercegovini, a koje djeluje u Velikoj Britaniji, K. Švedskoj i Bosni i Hercegovini, prezentirala je rad Udruženja, a zvanice su imale priliku donirati sredstva.

Na kraju večeri, ambasadorica Dilberović uručila je zahvalnice zaslužnim kompanijama i pojedincima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije