Svečanost: Oružanim snagama BiH vlada SAD-a donirala 20 motornih vozila

Fena
Svečanost: Oružanim snagama BiH vlada SAD-a donirala 20 motornih vozila
Foto: Ministarstvo odbrane BiH / 20 višenamjenskih motornih vozila "Humvee"

Svečana ceremonija primopredaje 20 višenamjenskih motornih vozila "Humvee", koja su donacija Vlade SAD-a Oružanim snagama Bosne i Hercegovine, upriličena je danas u kasarni Rajlovac kod Sarajeva.

Ministrica odbrane BiH Marina Pendeš izjavila je da ta donacija pokazuje opredijeljenost SAD-a partnerstvu prema Bosni i Hercegovini, te će doprinijeti operativnosti OSBiH.

"To se može odnositi na izvršavanje zadaća koje su utemeljene Zakonom o odbrani BiH, bez obzira da li se radi o mirovnim misijama, pomoći stanovništvu u slučaju prirodnih katastrofa ili vojnim vježbama", dodala je Pendeš i zahvalila Vladi SAD-a na donaciji. 

Načelnik Zajedničkog štaba OSBiH general-pukovnik Senad Mašović istakao je da današnja ceremonija predstavlja jasan pokazatelj SAD-a da u svakom trenutku budu na raspolaganju u procesu modernizacije i unapređenja kapaciteta i sposobnosti OSBiH.

Amabasador SAD-a u BiH Eric Nelson naveo je da mu je zadovoljstvo obilježiti još jedan korak koji znači napredak OSBiH, koje su se pokazale kao dobar partner članicama NATO pakta i u globalnoj borbi protiv terorizma.

"Današnja donacija će još više doprinijeti njihovoj interoperabilnosti sa NATO saveznicima, ali i spremnosti da odgovore na prirodne katastrofe i druge zadatke u BiH", rekao je Nelson. 

Ministrica Pendeš je nakon ceremonije uručila zahvalnicu ambasadoru Nelsonu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije