Ponos BiH: Jedinica Oružanih snaga oduševila u Hrvatskoj

Radiosarajevo.ba
Ponos BiH: Jedinica Oružanih snaga oduševila u Hrvatskoj
Foto: Ministarstvo odbrane BiH / Jedinica Oružanih snaga Bosne i Hercegovine

Jedinica Oružanih snaga Bosne i Hercegovine učestvuje na međunarodnoj vojnoj vježbi “Immediate Response 19”, koja se realizira u periodu od 21. maja do 7. juna 2019. godine na vojnim poligonima u Republici Hrvatskoj i Republici Mađarskoj.

Poslije višemjesečnih priprema, čija je završnica održana na poligonu za borbenu obuku na Manjači, pripadnici 2. čete 2. bataljona 6. pješadijske brigade Oružanih snaga Bosne i Hercegovine su 20. maja ispraćeni iz kasarne „Adil Bešić“ u Bihaću na veliku međunarodnu vježbu “Immediate Response 19”.

Veliku međunarodnu vježbu “Immediate Response 19”, koja se održava na poligonu Slunje u Hrvatskoj i vojnoj bazi Kaposvar u Mađarskoj, planira i usmjerava Komanda američkih snaga za Evropu (USEUCOM) s težištem na uvježbavanju snaga zemalja članica A-5 inicijative. U vježbi učestvuje oko 1.600 pripadnika iz 15 zemalja, oružanih snaga Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Albanije, Crne Gore, Kosova*, SAD-a, Poljske, Francuske i Ujedinjene Kraljevine, Litvanije, Sjeverne Makedonije, Italije i Njemačke, među kojima i pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, navodi se u saopćenju Ureda za odnose s javnošću Ministarstva za odbranu BiH.

Oružane snage Bosne i Hercegovine za ovu vježbu su angažovale 20 vozila od kojih je 17 specijalizovanih HUMWEE vozila za prijevoz pješadijskih jedinica koje izvode redovne zadatke na određenim poligonima.

Već danas, 23. maja na poligonu Slunj jedinice su izvršavale složene taktičke zadatke u skladu sa misijama definisanim kroz Operativno naređenje. Prisutnim gostima su prezentirane sposobnosti mobilnosti jedinica u multinacionalnom okruženju kroz realizaciju operacija konvoja.

Pripreme i obuka jedinice bile su zahtjevne i naporne, a učešće jedinice Oružanih snaga BiH je prilika da Oružane snage BiH u međunarodnom okruženju pokažu nivo obučenosti, osposobljenosti i interoperabilnosti sa drugim učesnicima vježbe.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije