Brisel / General Mašović predvodio delegaciju OS BiH na sastanku Vojnog komiteta EU

22. 05. 2019. u 11:15:00 Radiosarajevo.ba

Shares:0

 Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH generalpukovnik Senad Mašović predvodio je delegaciju OS BiH koja je jučer učestvovala na sastanku Vojnog komiteta EU na nivou načelnika štabova u Briselu.

U delegaciji Oružanih snaga BiH su bili i šef vojnog dijela Misije BiH pri NATO i ujedno vojni predstavnik BiH pri EU brigadir Jasmin Čajić, šef kabineta načelnika ZŠ OS BiH brigadir Edin Fako, te zamjenik šefa vojnog dijela Misije BiH pri NATO  brigadir Velibor Purković.

Načelnici glavnih štabova oružanih snaga zemalja EU i partner zemalja ovom prilikom razmijenili su mišljenja i iskustva koja proizilaze iz dosadašnjeg učešća u različitim EU vodjenim operacijama podrške miru. Tokom sastanka takodjer razgovarano je o temi pod nazivom „Jedinstveno Evropsko nebo“.

Načelnik ZŠ OS BiH generalpukovnik Senad Mašović je u razgovoru sa učesnicima skupa istakao da sigurnosnu situaciju današnjice obilježavaju savremene prijetnje više globalnog nego lokalnog karaktera. Ove prijetnje, dodao je on, ne biraju vrijeme i mjesto na kojem će se ispoljiti i to u najgorim oblicima koji mogu biti devastirajući po ljudski potencijal i materijalne resurse, djelujući pogubno za ljudski, ekonomski, kulturni i svaki drugi razvoj zemlje koja je pogođena.

General Mašović je također naglasio da je borba protiv ovih prijetnji moguća samo uz zajedničko djelovanje i međusobnu podršku zemalja u Evropi, saradnju i podršku svih partnera iz različitih dijelova svijeta, ali i saradnju i uzajamno djelovanje različitih sigurnosnih, ekonomskih i drugih organizacija koje mogu pružiti adekvatnu podršku u borbi protiv rastućih prijetnji sigurnom okruženju.

”Shodno tome, Oružane snage Bosne i Hercegovine će pružiti punu podršku saradnji u cilju kolektivne borbe protiv kompleksnih prijetnji, te ukupnom poboljšanju sigurnosne situacije u svijetu”, rekao je general Mašović.

Između ostalog, general Mašović je prezentovao dosadašnja iskustva Oružanih snaga BiH u misijama i operacijama, kao i mogućnosti za proširenje saradnje na područjima u kojima EU obavlja misije podrške miru. Bila je ovo i prilika da  učesnike sastanka upozna sa najznačajnijim aktivnostima i realizovanim oblicima saradnje Oružanih snaga BiH i EUFOR-a, izvedenim zajedničkim vježbama, obukom i ostalim vidovima dosadašnje uspješne saradnje.

Na marginama sastanka, general Mašović je imao kratke susrete s predsjedavajućim Vojnog komiteta EU generalom Claudiom Grazianom i predsjedavajućim Vojnog komiteta NATO generalom Stuartom Peachom, tokom kojih je razgovarano o iskustvima Oružanih snaga BiH iz misije EUTM u Centralnoafričkoj Republici, kao i mogućnostima za proširenje saradnje s EU na ovom polju.

NEMA KOMENTARA